SEOB: ‘Stabiliseren wisselkoers zorgt voor daling inflatie’

In het 6e Suriname Economic Oversight Board (SEOB)-bulletin is onlangs gesteld, dat in oktober de inflatie daalde naar 42,9 procent vanwege het stabiliseren van de wisselkoers, terwijl de prijzen voor nutstarieven minimaal stegen (circa 2%). “De BTW op nutstarieven werd bij onderhandeling met de vakbond uitgesteld tot 2024. De lokale pompprijzen vertoonden een daling. De maandinflatie is op een neerwaartse trend en daalde in oktober naar 1,0 procent, ten opzichte van 1,5 procent in de vorige maand. Ten opzichte van het vorige jaar werden de prijsstijgingen veroorzaakt door stijgingen in voedselprijzen, nutstarieven en transport. De gemiddelde 12-maandse inflatie, de inflatie van de laatste 12 maanden ten opzichte van de 12 maanden daarvoor, blijft hoog en kwam neer op 55,1 procent in oktober”, aldus de SEOB.

De verkrapping in geldaggregaten heeft volgens de SEOB in de afgelopen maanden rust op de wisselkoersmarkt bewerkstelligd.

“Dit zorgde mede ervoor dat het wisselkoerseffect op de inflatie afnam. Deze verkrapping is het gevolg van enerzijds monetair beleid en anderzijds het uitblijven van excessen in de fiscale sfeer gedurende de eerste helft van 2023. Internationale prijsstijgingen, vooral van olie, verdere afbouw van subsidies voor nutstarieven, alsook overheidsuitgaven, afhankelijk van hun omvang, kunnen een verdere druk leggen op de lokale inflatie op korte termijn. Internationale onzekerheden vloeien vooral voort uit ontwikkelende geopolitieke conflicten.”  De groei van de basisgeldhoeveelheid (M0) lag ruim onder de gestelde target voor de maand september. De lokale component van M0 daalde in september ten opzichte van de vorige maand met circa 1,6 procent. De liquiditeitenmassa (M2) steeg in september marginaal met SRD 144 miljoen als gevolg van een toename in het netto buitenlands actief.

De SEOB stelt dat een dalende koers een teken is dat de markt voor vreemde valuta zich aan het herstellen is. ‘’Doch, een te rap dalende koers kan disruptief werken richting onder andere de overheidsfinanciën (inkomsten in vreemde valuta worden lager) en exporten die duurder worden’’, aldus de SEOB.

More
articles