IMF: ‘Olie-inkomsten zullen in 2028 USD 11 miljard bedragen’

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft zijn laatste rapport gepubliceerd over de economische vooruitzichten van Guyana, waarin wordt geprojecteerd dat de olie-inkomsten van het land tegen 2028 zullen stijgen tot maar liefst 11 miljard dollar (2,3 biljoen GY). Deze schatting is afgeleid van royalty’s en winstolie afkomstig uit geen minder dan zes drijvende, productie-, opslag- en losschepen (FPSO-schepen) die actief zijn binnen het vruchtbare Stabroek-blok.

Het rapport, dat in december 2023 werd gepubliceerd, onderstreept dat dit voorspelde bedrag een aanzienlijke 36,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp) van Guyana vertegenwoordigt. De projecties voor de olie-inkomsten zijn nauwgezet gebaseerd op de verwachte inkomsten uit de olie-export, in overeenstemming met de richtlijnen die zijn vastgelegd in de Natural Resource Fund (NRF) Act van 2021.

Het IMF prees Guyana’s inzet voor behoedzaam begrotingsbeleid en benadrukte de gedisciplineerde begrotingsaanpak van het land, die de weg vrijmaakte voor een evenwichtig groeitraject. Het rapport verwacht een matiging van de begrotingsimpulsen en zet een koers uit naar het bereiken van een totaal begrotingssaldo van nul tegen het jaar 2028.

De ambitieuze doelstellingen voor de olieproductie van Guyana betekenen een enorme sprong, met als doel om tegen 2027 de grens van één miljoen vaten per dag te overschrijden uit zes FPSO’s. Vicepresident Bharrat Jagdeo sprak zijn vertrouwen uit dat de snel stijgende olie-inkomsten het land waarschijnlijk in staat zullen stellen zijn schulden af te betalen.

De recente start van Prosperity, de derde FPSO, die zich aansluit bij de Liza Destiny- en Unity-schepen, werd op 14 november hartelijk ontvangen door Guyana. Bovendien zal de toekomstige lancering van de ONE GUYANA-, Errea Wittu- en Jaguar-FPSO’s een verdere impuls geven aan de olieproductieactiviteiten van het land.

More
articles