Bouw Corantijnbrug gaat door ondanks mogelijke oorlog

De minister van Openbare Werken, Riad Nurmohamed, heeft gisteren voor de aanvang van de wekelijkse vergadering van Raad van Ministers tegenover journalisten verklaard, dat het grensgeschil tussen Guyana en Venezuela, dat mogelijk kan leiden tot een oorlog, niet zal maken dat de bouw van de brug zal worden stopgezet. Volgens de minister maakt hij zich er niet druk om, dat vluchtelingen de brug zouden kunnen gebruiken als middel zich te verplaatsen richting Suriname. Volgens de minister is dit een aangelegenheid voor het ministerie van Buitenlandse Zaken en de minister van Defensie.

“Als mensen vluchten voor oorlog, kan je over alles lopen. Dat is over de hele wereld zo. In oorlogstijd loopt men kilometers om te vluchten uit landen waar er oorlog is”, aldus de minister. Volgens hem bevindt de aanvang van de bouw van de brug zich in een vergevorderd stadium, omdat er reeds advies is uitgebracht door beide landen. “Ondertussen hebben twee aannemers zich aangemeld voor de bouw van de brug. Met één ondernemer kan er reeds worden samengewerkt”, aldus Nurmohamed.

Het tweede advies dat is uitgebracht, is om goedkope financiering te zoeken. Volgens Nurmohamed zijn voorstellen inzake Public Private Partnership (PPP) vele malen duurder uitgekomen. “Dus wij zijn technisch na twee jaar klaar, alle studies zijn al gedaan, het ontwerp is al daar en onze technische keus is al gemaakt”, zegt Nurmohamed.

Noot van De West:

De minister schijnt niet te beseffen dat in een oorlogstoestand heel wat kaarten anders komen te liggen en dat ook de bruggenbouwers niet zullen overgaan tot werkzaamheden, zolang niet alles rustig en veilig is.

Bovendien is het risico groot dat een oorlogvoerend land er snel toe over kan gaan infrastructurele werken te vernietigen, dus ook bruggen. Nurmohamed doet weleens meer vreemde uitspraken.

En waarom zouden Guyanezen uit het uiterste westen van het land bij het uitbreken van vijandelijkheden, helemaal richting het verder gelegen oosten vluchten?

De zo gewenste brug van deze regering staat er nog lang niet, dus vluchten over deze oeververbinding is onmogelijk.  

More
articles