Aanbestedingswet 2023 moet corruptie tegengaan

In het 6e Suriname Economic Oversight Board (SEOB)-bulletin wordt er ingegaan op de voortgang van het IMF-programma en de voornaamste ontwikkelingen die betrekking hebben op dit programma. De SEOB liet in haar meest recente bulletin weten, dat zij onlangs enkele gesprekken met experts over publieke aanbestedingen en de Aanbestedingswet 2023 heeft gehad. Volgens de SEOB beoogt deze wet die nu in concept is, modernisering van de publieke aanbestedingen om zo corruptie tegen te gaan. “De wet omvat het instellen van een aanbestedingsautoriteit. Met het instellen van deze aanbestedingsautoriteit en een gros aan aanbestedingsregels, moet het aanschaffen van goederen en diensten door de overheid efficiënter en kosten-effectiever plaatsvinden”, aldus de SEOB.

De SEOB heeft uit gesprekken met experts enkele kanttekeningen geplaatst bij de geplande introductie van de wet en de instelling van de aanbestedingsautoriteit. Volgens de SEOB is de invulling van de Raad van Toezicht (RvT) een aangelegenheid van de publieke sector. “Meegenomen het feit dat deze autoriteit de voornaamste parastatale instelling zal zijn bij het toewijzen van gemeenschapsmiddelen, alsook sectoren zal bedienen via aanschaffingen voor alle ministeries, is het noodzakelijk dat het maatschappelijk middenveld c.q. de private sector, ook volwaardig participeert in het bestuur van de aanbestedingsautoriteit.”

Verder stelt de SEOB, dat de autoriteit volgens experts, buiten de context en de naamgeving van de wet een aantal oneigenlijke taken heeft. “Het handhaven van oneigenlijke taken kan het risico verhogen voor de staat in termen van claims en juridische uitspattingen. Verder kan dit juridische implicaties hebben in geval van conflicten, wat haar weerslag kan hebben op de uitvoering. Het is daarom te adviseren dat een evaluatie komt van de taken en dat alle niet tot de kern behorende taken en activiteiten worden geschrapt uit de wet.”

Check and balances in de (nieuwe) aanbestedingsvormen

De introductie van de 8-tal aanbestedingsvormen, zoals gehaald uit de Nederlandse Aanbestedingswet 2012, naast de Openbare Aanbesteding, krijgen een wettelijke aanbestedingskader. Deze vormen werden in de praktijk al toegepast in Suriname. Echter wordt opgemerkt dat bij een aantal van deze nieuwe vormen de checks and balances die internationaal gangbaar zijn, vooralsnog niet zijn meegenomen. Dit zou haar weerslag kunnen hebben op de corruptiegevoeligheid. De SEOB onderstreept daarom het introduceren van de checks and balances voor een meer solide aanbestedingsraamwerk.

Complexe ombouw van het aanbesteden

“De overgang van de AWS’96 aanbestedingen naar de AW23, geschiedt via het in leven roepen van een specifieke afdeling bij het ministerie van Financiën. Het voor twee jaar tijdelijk doorschuiven van deze operatie naar een afdeling, beschouwen verschillende experts als discutabel. Het lijkt onafwendbaar dat de in werking treden van de wet pas gebeurt als de ombouw met al zijn uitvoeringsbesluiten een feit is. Een oplossing kan zijn het AWS-raamwerk te hanteren onder een gedeeld bestuur met een publiek-private voorloper van de RvT. Dit kan resulteren in het minimaliseren of voorkomen van de excessen (zoals onlangs de toewijzing van het DNA-gebouw).”

More
articles