Drukke SEH en nieuwe infectieziekten

Amar Ramadhin minister , van Volksgezondheid heeft gisteren voor de aanvang van de Raad van Ministers vergadering (RvM) gezegd, dat het verwachtbaar is  dat er meer druk zal ontstaan op de dienstverlening van de Spoedeisende Hulp(SEH) van de Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) in deze feestmaand.

Volgens Ramadhin bestaat er een behoorlijke druk op het personeel ,” de SEH ervaart momenteel brain drain, verder is er schaarste aan Human Resources”, aldus Ramadhin.

Daarnaast zei hij dat hij gevraagd heeft aan de gezondheidswerkers over het hele land, extra beschikbaar te zijn. Vooral de huisartsen om ook buiten hun spreekuren te werken “dat kan de druk op de SEH verminderen,” aldus Ramadhin.

Elke regio zou volgens Ramadhin een spoedpost moeten hebben, maar dat is niet makkelijk te realiseren, volgens het feit dat er genoeg artsen en verpleegkundigen dienen te zijn om een spoedpost te draaien. “ Het Nederlands model waarbij er een telefonische triage plaatsvindt, tussen organisaties, arts en zorg die in het voordeel van de patiënt werkt. We kijken naar mogelijkheden om dit ook toe te passen in Suriname” aldus Ramadhin

Vervolgens ging Ramadhin ook in op de toename van luchtwegaandoeningen bij kinderen. Verder benadrukte Ramadhin, dat Suriname voorbereid moet zijn, want aan het eind van elk jaar is er een toename van luchtwegaandoeningen over de hele wereld, wat het nu ook moeilijker maakt; er zijn andere virussen bij komen kijken met name het Respiratoir Syncytieel virus(RSV), Adenovirus, influenza h1 en h2 virus en het COVID-19 virus, “ zeker als je ziek bent, moet je een mondkap op zetten, als je niet gevaccineerd bent tegen Covid, moet je dat doen, blijf thuis als je ziek bent. “We blijven in contact met de World Health Organization (WHO) en Pan American Health Organization (PAHO)die ons ondersteunen “, aldus Ramadhin.

More
articles