Momenteel zien we in Suriname een nieuw vervoersmiddel: de zogeheten e-bike (elektrische fiets). Voor zover wij weten, gelden in ons land dezelfde verkeersregels voor e-bikes als voor gewone fietsen. De bestuurder hoeft – net als bij de gewone fiets – geen rijbewijs te hebben en tot onze verbazing ook geen helm te dragen, hoewel er geavanceerde e-bikes – speed pedelecs – zijn die een snelheid van 70 km per uur bereiken.
Volgens het Rijbesluit 1957, gaat het formeel dus wel degelijk om ‘bromfietsen’. Wij vragen ons af, hoe het mogelijk is met zo een snelheid. Het is een kwestie van tijd voordat zich een groot ongeluk zal voordoen. In Suriname doen passen wij de bestaande wet- en regelgeving pas aan, wanneer het kalf is verdronken. Afgelopen week zagen wij tot twee keer toe jonge mensen op de Anton Dragtenweg op zo een e-bike zonder valhelm en bij de derde keer had de bestuurder zelfs een passagier achterop zonder helm. Wij zijn van mening, dat dit niet kan op zo een drukke weg als de Anton Dragtenweg en daarbij beschikken wij niet over fietspaden om zulke rijwielen te accommoderen zonder enige wetgeving. Daarbij willen wij graag weten wat de gevolgen zijn als de bestuurder van een e-bike een aanrijding veroorzaakt of als die slachtoffer is van een verkeersongeval. De e-bike gaat momenteel op de weg zonder wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA-verzekering). Ook heeft de e-bike geen kenteken nodig en wordt er niet op een minimumleeftijd gecontroleerd of gehandhaafd. Met dit type vervoersmiddel is de veiligheid op de openbare weg niet gegarandeerd en dat weten we sinds jaar en dag met fietsers, brommers en motorfietsen. De e-bike zal geen uitzondering zijn en daarom vinden het zeer belangrijk dat er snel wordt gesproken over een wetgeving voor e-bikes met betrekking tot de veiligheid van de bestuurders, maar ook de schade die zij kunnen aanrichten.
In Nederland is onlangs de fatbike geïntroduceerd, een elektrische fiets met dikke banden die een gashendel heeft net als bromfiets. Voor deze e-bike is wel een rijbewijs en een verzekering verplicht. Daarbij is er een minimumleeftijd vastgesteld en een kenteken met helmplicht. In Nederland zijn in alle andere gevallen fatbikes verboden op de openbare weg. In Suriname hoeven wij het wiel absoluut niet opnieuw uit te vinden, wij kunnen gewoon afkijken van het buitenland en daardoor sneller de nodige wetten implementeren zodat calamiteiten geminimaliseerd worden. Vooral omdat juist op het gebied van verkeersveiligheid, de Rijwet en het Rijbesluit ruimte laten voor aanvullende richtlijnen, vanuit het bevoegde gezag.