Nederlandse politie wil Brunswijk horen als getuige tegen Piet Wortel

In de witwaszaak tegen de vermeende drugshandelaar Piet Wortel, gaat de Nederlandse politie proberen de vicepresident Ronnie Brunswijk te horen als getuige. Brunswijk zou moeten verklaren of een voorraad goudstaven nu van hem of van Wortel was. Dat schrijft het Algemeen Dagblad. Brunswijk speelt een cruciale rol in het strafproces. De grote vraag zal zijn: Waren de miljoenen aan goud nu van hem of toch van Wortel?

Piet Wortel, die door justitie wordt be-schouwd als een grote speler in de wereldwijde cocaïnehandel, verklaarde afgelopen zomer dat hij voor miljoenen aan goud heeft verkocht voor Brunswijk. Hij beantwoordde de vragen over foto’s van goudstaven die in zijn telefoon waren gevonden. Die miljoenen aan goud die stonden op foto’s op zijn telefoon, waren volgens Wortel dus niet van hem, maar van Ronnie Brunswijk, die overigens in Nederland is veroordeeld voor cocaïnehandel en nog steeds in verband gebracht wordt met cocaïnehandel.

Het Nederlands Openbaar Ministerie oemt de uitleg van Piet Wortel ‘’hoogst ongeloofwaardig’’, maar gaat nu toch werk maken van het horen van Brunswijk, dit tot tevredenheid van advocaat Ruud van Boom: “Je kunt niet als Openbaar Ministerie zeggen, dat er niets van de verklaring klopt, maar het vervolgens niet uitzoeken.”

Het verhoor, dat ergens in de komende maanden moet plaatsvinden, komt met de nodige zorgvuldigheid: “Want we hebben het hier wel over de vicepresident. Dan kun je niet vrijdagmiddag even een rechtshulpverzoekje naar Suriname sturen”, aldus de officier van justitie afgelopen week tijdens een zitting. Om dezelfde reden zal het ge-tuigenverhoor van Brunswijk plaatsvinden bij een rechter-commissaris.

Wagenpark met Rolls-Royce

Piet Wortel, die sinds 2017 in Suriname woont, wordt ervan verdacht dat hij miljoenen heeft verdiend in de misdaad. Die winsten zou hij onder andere hebben gestoken in vliegtickets, luxe hotelovernachtingen, etentjes en een prijzig wagenpark met onder andere een Rolls-Royce, twee Mercedessen en een Audi A8. Maar verreweg het meeste geld – 6 miljoen – investeerde de Surinamer volgens het Openbaar Ministerie in goud.

Het edelmetaal is populair in de onderwereld vanwege het gemak waarmee er drugsgeld kan worden witgewassen. Het is waardevast en je kunt er overal in de wereld mee terecht. Als je het omsmelt, is de herkomst bovendien nauwelijks nog te achterhalen. Uit onderzoek blijkt dat criminelen in Suri-name toegang hebben tot goudmijnen. Met drugsgeld kopen zij elders goud en wordt gedaan alsof dat uit de eigen mijn afkomstig is. Ook in het geval van Wortel is er een link met een goudmijn. Een deel van het goud was volgens hem van Brunswijk, een ander deel was zelf gedolven, claimde Wortel. De afgelopen maanden hoorde de politie in Suriname talloze getuigen, onder wie de eigenaar van de mijn in Suriname. Die wist van niets: ‘’Als dat op papier staat, dan denk ik dat het is vervalst’’, zei hij volgens het Openbaar Ministerie.

Tijdens de vele verhoren in Suriname werd ook het verhaal gecontroleerd dat Wortel vertelde over zijn Rolls-Royce. Wortel ontkende eerst dat die auto van hem was, later zei hij dat hij die huurde. Uit een getuigenis van een autohandelaar zou nu blijken volgens justitie dat Wortel de auto wel degelijk had gekocht.

Miljoenenerfenis

De politie zat verder aan tafel met een zus van Wortel. Daarbij ging het onder andere over de erfenis van meer dan een miljoen euro die Wortel had ontvangen. Volgens het Openbaar Ministerie klopt ook daar niets van. “Hun moeder had een winkeltje, en vader was heftruckchauffeur. Ze waren thuis niet arm, maar ook zeker niet rijk”, vertelde de officier van de justitie tijdens de zitting. ‘’De zus wist in ieder geval niks van een grote erfenis.”

Volgens advocaat Ruud van Boom is die conclusie veel te kort door de bocht. “De zus zei ook over hun moeder dat zij een heel slimme vrouw was. Zij had een plantage van 25 hectare die werd verhuurd en exploiteerde een winkel. Daar verdiende ze volgens de zus veel geld mee. Bovendien is het grootste deel van de erfenis naar mijn cliënt gegaan, hij was de lieveling”, aldus de advocaat.

Bronnen: AD.nl, Crimesite.nl

More
articles