Nason krutu Pamaka: “Taki fiti du” Paramaccaners

In het afgelopen weekend hebben structuren binnen het Paramaccaans gebied het voortouw genomen om de perikelen die hen achterhouden en van elkaar verwijderen,  openhartig onder de loep te nemen. Het principe van Taki, fiti du is de basis geweest voor het denkkader als mindset vorming.

Lokale organisaties

Binnen het Paramaccaans gebied zijn er diverse organisaties die zich op hun manier inzetten voor de vooruitgang en het behartigen van de belangen van de inwoners van dit gebied.

Zo kennen we het Pamaka platform dat zich inzet voor de instandhouding en ontwikkeling van het eigene; de stichting Duurzame Ontwikke-ling Pamaka (DOP), die intermediair is tussen de multinational Newmont en de lokale gemeenschap; het collectief van het traditioneel gezag, dat de traditionele organisatiestructuur van het gebied vertegenwoordigt en stg. Abakooto die werkt aan de capaciteitsverbetering van organisaties, individuen en de processen die zich jarenlang voltrekken in het gebied.

Perikelen van stilstand

Na openhartige uiteenzettingen van alle vertegenwoordigers, waarbij ook een vertegenwoordiger van de overheid aanwezig was, in de vorm van een afgezant van de districtscommissaris, is de rode draad geweest, dat de middelen of niet aanwezig zijn of niet goed en effectief worden besteed.

Ook de rol van de multinational Newmont Suriname als het Pamaka Newmont Community Development Fund (PNCDFS) werden onder een vergrootglas geplaatst en de inzet en werkuitvoering werden breed uitgemeten met alle ups en downs.

Eindresultaat

Het resultaat is dat een hernieuwde denkwijze van verdienen nodig is met behoud van de eigenwaarde binnen het onderhandelen en dat een win-win patroon de uitweg is waarbij iedereen: individuele ondernemers, organistaties en multinationals, evenals de overheid, samengaan voor daadwerkelijke duurzaamheid binnen het opzetten van ontwikkeling in het Paramaccaans gebied.

Kenneth Niekoop

More
articles