Zonder toestemming is graf Harold van Ommeren geruimd

‘Regelgeving betreffende begraafplaatsen is naarstig toe aan herziening’

“De regelgeving betreffende begraafplaatsen is naarstig toe aan herziening. De bewaartijden in stedelijke omgeving, de veranderende cultuur en het gebrek aan ruimte, maken de druk op het bestuur van de bestaande faciliteiten, enorm. De uitbreidende investeringen in de diverse segmenten van uitvaart, hebben aula’s en culturele diversiteit opgeleverd, maar plaatsing en graven, blijven een uitdaging in relatie tot de vraag. Hierdoor wordt een inkomensstroom die voor onderhoud gebruikt zou kunnen worden, belemmerd”, aldus een jurist tegenover de krant.

De redactie heeft naar aanleiding van het ingezonden artikel van Hera van Ommeren, dochter van de markante Surinamer Harold van Ommeren, een aantal advocaten gevraagd om een reactie over de grafruiming van haar vader te Oud Lina’s Rust. Hera van Ommeren stelt in haar artikel het volgende: “De grafrechten betaalde ik tot 2027, maar desondanks werd het graf geruimd zonder mijn toestemming of medeweten, maar met medewerking van de officiële autoriteiten in opdracht van de procureur-generaal. Ik ben mogelijk niet de enige die dit heeft meegemaakt.

“Deze praktijk roept belangrijke ethische vragen op met betrekking tot het respect voor mijn wensen als naaste familielid, bloedverwant en klant van de Stuiversvereniging. Het is van vitaal belang om de impact op mij als nabestaande te erkennen wanneer het graf van mijn vader wordt geruimd, ondanks de overeenkomst van ongestoorde rust tot 2027.”

Naast ethische vragen roept dit volgens Van Ommeren ook juridische kwesties op over haar positie als kind en als degene die garant heeft gestaan voor de betaling van grafrust, zoals blijkt uit bijgevoegde documentatie.

Volgens de jurist, is de nagedachtenis aan een dierbare een hoog goed, dat bescherming verdient. “Het gemis heeft bewezen grievende gevolgen die ingrijpend zijn. Het plechtige werk daaraan gerelateerd, vereist empathie, toewijding en de juiste accuratesse in de navolging van de regels. Het institutioneel en maatschappelijk falen dat de familie Van Ommeren ten deel is gevallen, behoeft bescherming en respect, om herhaling te voorkomen”, benadrukt de jurist.

More
articles