FUNDAMENT VOOR EEN NATIONALE ASSEMBLEE

De Nationale Assemblee en de oplevering van haar nieuwbouw, op de historische locatie van de verkoolde ruïne, heeft de samenleving beziggehouden. Een verhaal van verrijzenis uit de as, werd een studieonderwerp voor corruptie, incompetentie en het slechtste wat onze verdeelde, onzuiver gemotiveerde en ondeskundige bewindsmannen te bieden hebben.

In de propaganda is de oplevering van het gebouw in verband gebracht met versterking van het instituut van De Nationale Assemblee. En De Nationale Assemblee als ons hoogste orgaan van staat, is aan versterking toe. Een aantal gezonde beleidskeuzes, waarvan de meeste niet eens in de fase van conceptie of van voorbereiding zijn, zouden zonder grondwetswijziging, van de assemblee een bewaking en trampoline van goed bestuur en democratische talenten kunnen maken.

HET RECHT VAN ONDERZOEK

De Nationale Assemblee heeft volgens artikel 79 het recht van onderzoek, ‘nader bij wet te regelen’. Door eenvoudig een schakelbepaling te maken die het procesrecht voor wat betreft oproeping en toegang, uitstrekt naar

De Nationale Assemblee, kan zij functioneren op de wijze die tijdens het Watergate-schandaal in de Verenigde Staten, of de Toeslagenaffaire in Nederland, de rechtsstaat verdedigde en de burger beschermde.

JURISTEN ALS KANDIDAAT

De wetgevende taak wordt op dit moment uitgevoerd door personen die wetskennis grotendeels extern moeten inkopen en geen tegenwicht uit eigen kennis vormen tegenover een uitvoerende macht die wetproducten aanbiedt, met ondersteuning van honderden opgeleide juristen en voor toepassing door een rechterlijke macht, die verweven is met de rechtswetenschap en het onderwijs daarvan. De aanname van de BTW-wetgeving onlangs, richt de productiesectoren ten gronde, mede doordat de expertise voor een tegenwicht en bewakersfunctie tegen bijzondere belangen, niet huist bij de leden van het instituut zelf.

Aan de politieke organisaties die hier de toevoer voor beheren, is de taak toebedeeld, de kandidatenlijsten te voorzien van juridische en van financiële en bestuurlijke capabelen, boven populistische trekkers.

DECENTRALE REGELGEVING

Artikel 36 Wet Regionale Organen staat de districtsraden en de ressortraden toe, zich actief met de regelgeving op decentraal niveau bezig te houden. Dit vereist volgens artikel 38 Wet Regionale Organen wel de actieve betrokkenheid van De Nationale Assemblee en haar leden. Onderwerpen als de spanningen tussen bestuur en inheemse leefgemeenschappen, het acuut gebrek aan middelen en de illegale migratiestromen, goudwinning, smokkel en geweld kunnen alleen effectief bestreden worden als de lokale vertegenwoordiging, hun ideeën in effectieve regels op maat voor de gemeenschappen op wijkniveau met de kracht en legitimiteit van wetgeving in materiële zin, kan ontwikkelen en handhaven.

De Nationale Assemblee versterkt zichzelf als basis en de regionale vertegenwoordigingen als satellieten, wanneer zij implementeert en coördineert hierin. De voornoemde voorbeelden zijn slechts enkele voorbeelden van hoe het instituut en fundament van De Nationale Assemblee door haar eigen handelen, versterkt kan worden. Zonder een bijkomende vierkante meter, een extra stroomkabel of een dakplaat erbij, kunnen de beleidsmakers en richtinghebbenden het instituut en de rechtsstaat verstevigen met maatregelen die door zullen werken, tot nadat de laatste korrel cement afgebrokkeld is.

A.A.

More
articles