Ook Guyana wil illegale visserij aanpakken

De Guyanese regering is voornemens om de illegale, ongereguleerde visserij aan te pakken. Dit verklaarde de Guyanese minister van Landbouw Zulfikar Mustapha, gisteren tegenover de media. De regering heeft volgens Mustapha reeds een strategie uitgezet om de illegale visserij aan te pakken: Guynana’s National Plan of Action against Illegal Unreported and Unregulated (IUU) fishing. Met dit actieplan zal volgens de bewindsman de illegaliteit in deze sector aangepakt worden. Suriname heeft net als Guyana, ook te kampen met illegale, ongerapporteerde en ongereguleerde visserij (IOO-visserij). Het buurland (Suriname) heeft de afgelopen week het startsein gegeven voor de aanpak van de illegale visserij.

Net als in Suriname zullen ook vertegenwoordigers van het Wereld Natuur Fonds-Guianas (WWF-Guianas) mede mogelijk maken dat het project wordt uitgevoerd.

Daarnaast zullen ook vertegenwoordigers van de Guyana Revenue Authority (GRA), het Maritiem Bestuursdepartement (MARAD) en andere functionarissen van het ministerie helpen bij de uitvoering van dit project.

Belangrijke bron

De Guyanese minister legt uit dat de visserijsector een belangrijke bron van voedsel is voor Guyanezen. Daarnaast biedt de sector niet alleen werkgelegenheid voor veel Guyanezen, maar zorgt ook voor welzijn en handel wereldwijd. ‘’Er is een aanhoudende vraag naar vis en visproducten, als gevolg van de enorme uitbreiding van onze wereldbevolking. Vis is naar voren gekomen als een belangrijk product voor het verwezenlijken van voedselzekerheid. We zijn ons er echter van bewust dat onze inspanningen om de duurzaamheid van de visserijsector te waarborgen, te maken krijgen met aanzienlijke bedreigingen zoals klimaatverandering en illegale, ongemelde en ongereguleerde visserij‘’, aldus Mustapha. Hij zegt dat de Guyanese regering zwaar blijft investeren in proactieve initiatieven die ervoor moeten zorgen dat Guyana op duurzame wijze een voedselveilige natie wordt. ‘’Het actieplan streeft er daarom naar om het behoud op de lange termijn en het duurzame gebruik van onze visbestanden te bevorderen’’, aldus Mustapha.

Verbeterde visbestanden

Mustapha zei ook dat zijn ministerie met dit raamwerk zal proberen het beheer van de Guyaanse visbestanden te verbeteren, wat wordt ondersteund door wetshervormingen. ‘’Het raamwerk biedt ook een gerichte aanpak voor het toezicht, de controle, het toezicht en de handhaving van de visserij, gezien de aard van de visserij en de beperkte menselijke en financiële middelen.‘’

Het Nationaal Actieplan van Guyana tegen IUU-visserij streeft ernaar de instandhouding op de lange termijn en het duurzame gebruik van de visserijhulpbronnen te bevorderen. ‘’Duurzaam gebruik van onze visserijhulpbronnen, is van groot belang. We zijn er ook van overtuigd dat  duurzame visserij bij ons begint”, zegt Mustapha.

Miljoenen mis door illegaliteit

Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) zijn illegale, ongerapporteerde en ongereguleerde visserijactiviteiten verantwoordelijk voor het verlies van 11 tot 26 miljoen blikken vis per jaar, wat naar schatting een economische waarde heeft van 10 tot 23 miljard US-dollar. Om de dit te bestrijden, dringt Duurzame Ontwikkelingsdoelstelling Nummer 4 (DSG4) er bij de internationale gemeenschap op aan om de oogst effectief te reguleren en een einde te maken aan Illegal, Unreported and Unregulated (IUU) visserij en destructieve visserijpraktijken.

Aiesha Williams, vertegenwoordiger van het WWF, merkt op dat een aanpak met meerdere belanghebbenden nodig is om IUU aan te pakken, aangezien het een mondiale uitdaging is. Illegale visserij is volgens Williams een probleem, dat kan worden aangepakt door een combinatie van handhaving van het bestuur, technologie en betrokkenheid. ‘’WWF werkt in het hele netwerk al jaren aan het terugdringen van IUU-visserij en we erkennen de cruciale rol die de industrie en andere belanghebbenden moeten spelen bij het effectief aanpakken van IUU-visserij‘’, aldus Williams. IUU-visserij is een brede term die een verscheidenheid aan visserijactiviteiten omvat die het duurzame visserijbeheer en de gezondheid van het mariene milieu ondermijnen.

De komende twee dagen zullen het Visserijdepartement en het WWF ook een startworkshop organiseren die tot doel heeft vertegenwoordigers samen te brengen van de entiteiten die verantwoordelijk zijn voor het visserijbeheer in Guyana, Suriname en Frans-Guyana, met als voornaamste doel het verkennen van mogelijke wegen voor samenwerking om IUU in onze wateren bestrijden. Nationale afgevaardigden van de respectieve landen zullen de gelegenheid krijgen om presentaties te geven die bedoeld zijn om een beter begrip te kweken van de rol van elk land in het visserijbeheer en de mandaten, evenals van lopende en toekomstige initiatieven om illegale, ongerapporteerde en ongereguleerde visserij te bestrijden. Verwacht wordt dat de eerste fase van dit initiatief de basis zal leggen voor een samenwerkingsinspanning op lange termijn, door de medewerking te vragen van de visserijbeheersinstantie van elk land. (Bron: guyanachronicle.com)

More
articles