Raghoebarsing: ‘BTW financiert salarissen, pensioenen en sociale uitkeringen’

‘Naar aanleiding van de motie van de gezamenlijke vakbonden d.d. 8 november 2023 heeft op zaterdag 11 november 2023 een overleg plaatsgevonden tussen de president, bijgestaan door de clusterministers, het Onderhandelingsorgaan en de Belastingdienst met een delegatie van de gezamenlijke vakbonden. Naar aanleiding van dit overleg heeft later op de dag een technisch overleg plaatsgevonden tussen een delegatie van de regering o.l.v. de minister van Financiën en Planning met een delegatie van de gezamenlijke vakbonden’, aldus de minister van Financiën en Planning, Stanley Raghoebarsing, in een schrijven aan de voorzitters van de gezamenlijke bonden.

Raghoebarsing stelt dat de regering in reactie op de gezamenlijke vakbonden, werkt aan een voorstel voor de aanpassing van de belastingschijven, die per 1 januari 2024 zal ingaan, waardoor de koopkracht zal worden verhoogd voor werkers in de publieke en private sector en tevens voor ondernemers in het midden- en kleinbedrijf. “Voor ambtenaren en de aan hen gelijkgestelden die vallen order de belastingvrije grens van SRD 7.500 zullen er voorzieningen worden getroffen, waardoor ook voor hen verbetering van de koopkracht merkbaar zal zijn.”

Ook benadrukt de minister, dat er gewerkt zal worden aan een integrale wijziging van de BTW-wet, waarbij alle evaluaties zullen worden betrokken, order meer van het bedrijfsleven, de vakbeweging en andere rationale en internationale organisaties. “Een tijdslijn tot uiterlijk juni 2024 of eerder is hierbij het uitgangspunt voor een aangepast wetsvoorstel tot integrale wijziging van de BTW-wetgeving.

“Ten aanzien van de BTW op nutsvoorzieningen, welke zijn ingegaan per 1 november 2023 wordt voorgesteld om de uitvoering hiervan aan te houden, gedurende de gehele duur van de evaluatie van de BTW-wetgeving. Specifiek gaat het hierbij om de BTW op elektriciteit, water en kookgas.

“Ten aanzien van de verhoging van de BTW op brandstof ingaande 1 november 2023 kan worden aangegeven, dat de aanhouding voor de regering niet mogelijk is, omdat daardoor de financiering van noodzakelijke verplichtingen van de staat, zoals salarissen, pensioenen, toelagen en sociale uitkeringen in gevaar zullen komen”, aldus minister Raghoebarsing.

 

More
articles