Afgelopen vrijdag bij het bedrijfsbezoek en de rondleiding van journalisten bij de Staatsolie Power Company (SPCS), vertelde Nawien Debipersad, manager Power, Reliability and Maintenance, over de Brokopondo waterkrachtcentrale te Afobakka. Ook wees Debipersad erop, dat er verschillende gemeenschapsprojecten zijn uitgevoerd voor de bewoners in het omliggende gebied.
Volgens Debipersad hebben deze gemeenschapsprojecten een positieve bijdrage geleverd aan het district Brokopondo. Zo gaf hij als voorbeeld de participatie van de SPCS aan een drinkwaterproject in het dorp Nieuw Lombe, dat in samenwerking met het ministerie van Natuurlijke Hulpbron-nen wordt uitgevoerd; het donatieproject van het commissariaat (bestaande uit o.a. hulpmiddelen en gereedschappen); renovatie van de Legerpost Brokopondo; reconditionering van de Ballingsoelaweg, de werkzaamheden zijn in september uitgevoerd in samenwerking met andere partijen; de donatie van noodzakelijke middelen aan scholen te Ballingsoela en een vakantieproject voor scholieren dat in samenwerking met andere bedrijven in Brokopondo is uitgevoerd.
Dit project bracht ook scholieren bijeen in het dorp om een grote schoonmaak te doen van onder andere gebouwen, verkeersborden en de bermen. Ook haalde Debipersad de Presidentiële Werkgroep Brokopondo aan, die belast is met de inventarisatie van de kostgrondeigenaren die als gevolg van de wateroverlast in 2022, een tegemoetkoming kunnen krijgen. Debipersad maakte duidelijk dat er vanuit de SPCS logistieke ondersteuning aan de getroffen personen is geboden. Als gevolg van deze exercitie zijn 288 begunstigden geïdentificeerd voor een tegemoetkoming. Volgens Debipersad is daarbij een financiële bijdrage geleverd van SRD 3.700.000. Echter is dit niet het enige bedrag dat bij sociale projecten van Brokopondo voor steun heeft gezorgd.
Naast de financiële ondersteuning via de Presidentiële Werkgroep Brokopondo wordt ook hetzelfde bedrag geïnvesteerd in gemeenschapsprojecten en daarbij het bedrag van de bovengenoemde projecten.
Eerder heeft de SPCS elk huishouden dat in 2022 getroffen was door de wateroverlast, een bedrag van SRD 6000 doen toekomen voor schoonmaakwerkzaamheden. ‘’Bijna 200 gezinnen kwamen in aanmerking voor dit bedrag’’, aldus Debipersad.
Volgens hem is er daarna een tweede donatie geweest van SRD 25000,- per huishouden voor de aanschaf van een noodzakelijke inboedel, zodat de gezinnen weer hun intrek konden in nemen in hun huis. ‘’Dit was een andere tegemoetkoming van Staatsolie’’, aldus Debipersad. Hij benadrukte dat dit bedrag een derde tegemoetkoming was, maar wel vanuit de regering met ondersteuning van de SPCS. Tevens voegde hij eraan toe dat de huishoudens het vorige jaar een tegemoetkoming kregen voor de schoonmaak van huizen en noodzakelijke inboedel voor de kostgrondeigenaren. ‘’Het is dit jaar afgerond via de Presidentiële Werkgroep Brokopondo.’’
Debipersad verwees naar lake management om de mogelijke wateroverlast in het gebied het hoofd te kunnen bieden. Volgens hem is de verwachting, dat in de regentijd het water in het stuwmeer zal stijgen. Hij wees erop dat de trend voor het benaderen van het operationeel maximum van de waterstand (hoogte 264 voet), bepalend is om te beslissen over een spuioperatie.
Debipersad maakte duidelijk dat het operationeel minimum is vastgesteld op 244 voet en de huidige stand van het water in het stuwmeer 255 voet. Volgens hem ligt deze hoogte boven het minimum, en biedt nog aardig wat ruimte onder het maximum.
“We hebben genoeg flexibiliteit en anticiperen niet op een dergelijke situatie van spuien in de kleine regentijd. Op de vraag of de krachtcentrale last heeft gehad van de droogte, zei Debipersad dat de energieopwekking nog niet aangepast hoeft te worden als gevolg van de droogte, “maar de daling van het waterniveau is wel sneller geweest ten opzichte van voorgaande jaren”, aldus Debipersad.
Hij meent dat de zaak scherp in de gaten wordt gehouden om te weten hoe de situatie zich verder ontwikkelt. Debipersad zei ook, dat aan de westzijde van het stuwmeer er twaalf dijken zijn en vier hulpdijken aan de oostzijde.
“Als onderdeel van een goed programma doen we regelmatig inspecties en inderdaad zijn er waarnemingen van activiteiten”, aldus Debipersad. De waarnemingen komen voor in de vorm van goudwinningen en houtkap. Voorts zei hij dat ervoor wordt gewaakt, dat die activiteiten niet te dicht bij de hulpdijken komen. Ook wordt de situatie scherp in de gaten gehouden om in geval van mogelijke calamiteiten, zulks door te geven aan de autoriteiten die bevoegd zijn om actie te ondernemen.