‘Acties worden niet gestopt, kunnen hooguit geschorst worden’

De gezamenlijke bonden hebben vanochtend een algemene ledenvergadering (ALV) op het terrein van de Centrale van Landsdienarenorganisaties (CLO) gehouden. Revelino Eijk, secretaris van de Surinaamse Politiebond (SPB), sprak de aanwezigen toe en zei dat de leden bepalen wat de volgende stap is. Hij benadrukt dat de acties door zullen gaan. ‘’De acties worden niet gestopt, ze kunnen hooguit geschorst worden‘’, aldus Eijk. Als er volgens hem op de opkomst van het publiek gelet wordt, kan er volgens hem gesteld worden, dat de gezamenlijke bonden de dekking hebben van hun leden. ‘’Wat het vervolgtraject ook mag worden, de acties moeten ordelijk verlopen.‘’

Vanmiddag zullen de gezamenlijke bonden wederom een overlegmoment hebben met het parlement. De bonden hebben op de eerste dag van het protest twee moties ingediend: één bij het Kabinet van de President en één bij De Nationele Assemblee (DNA). Met de regering is volgens Eijk afgelopen zaterdag reeds een overlegmoment geweest. ‘’Een groot deel van wat wij geëist hebben, ligt op het bord van DNA. Hoe je het nou draait of keert, wat wij ook zouden willen, we moeten rationeel blijven. Want bepaalde sani na soso via wet yu kan kenki‘n‘’, aldus Eijk. De gezamenlijke vakbonden hebben afgelopen woensdag acties aangekondigd, nadat de gewijzigde BTW-wet op 1 november in werking ging.

COL-Vakbondsman Hugo Blanker verduidelijkte, dat er vanmiddag in DNA niet gesproken zal worden over een ‘pakket’, maar over de uitvoering van het rapport van de uitvoeringcommissie BTW. ‘’Un wani zekerheid. Wi e go fu go deal.‘’ Blanker stelde dat de bonden zelf willen onderhandelen met DNA en niet via de regering.

SPB-voorzitter Milando Atompai riep de leden op nog niet op te geven, maar elke keer twee of drie mensen mee te nemen die het protest zullen ondersteunen. ‘’Ik wil u, de werkende klasse, op het hart drukken niet op te geven, omdat u beter verdient. Alles wordt marktconform, behalve jouw salaris.‘’

De Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS), heeft haar leden en de bij haar aangesloten lidbonden opgeroepen om vandaag thuis te blijven. Enkele leerkrachten waren afgelopen donderdag en vrijdag ook al thuis gebleven. Bij de FOLS zijn aangesloten: lidbonden KOB (Katholieke Onderwijzersbond), Surinaamse Openbare Onderwijzersbond (SOB), Christelijke Onderwijzersbond Broederschap (COB), Islamitische Onderwijzersbond (IOB) en de Bond van Leraren bij het Technisch Onderwijs (BLTO).

-door Orsilia Dinge-

 

More
articles