SURI-DRUGSCARTEL ALLEMAAL MET ELKAAR VERBONDEN

De vermeende banden van Ronnie Brunswijk met de drugshandel kwamen volgens het onlangs gepubliceerde artikel van Insightcrime naar voren in een e-mail van 25 augustus 2020, iets meer dan een maand nadat hij aantrad als vicepresident. In de e-mail schreef een speciale agent van de Amerikaanse Drug Enforcement Admini-stration (DEA) aan een onderzoeker van het Colombiaanse Openbaar Ministerie over een recente mislukte drugsvangstoperatie in Suriname. In het artikel van Insightcrime werden de namen genoemd van Jayant ‘Alex’ Roman en Gilbert Samuels, een piloot die eigenaar is van een luchtvaartbedrijf genaamd Vortex. Dit verhaal kwam in maart 2021 naar voren toen deze krant de hand had weten te leggen op een brief, geschreven door de manager van Vortex Aviation, Gilbert Samuels, aan de ex-directeur van de SPSB, Ginmardo Kromosoeto, waarin hij het kostenplaatje voor de aanschaf van het toestel presenteerde. In de brief schreef Samuel, dat deze offerte is opgestuurd na afstemming met de gewezen president D.D. Bouterse. Het aankoopbedrag van de Cessna C-206 was USD 190.000 en de rest van de kosten waren volgens Samuels, voor de inspectie het klaarmaken en overvliegen van het toestel ten behoeve van de inheemse gemeenschap. De krant vernam toen voorts, dat het in deze kwestie ging om hetzelfde vliegtuig, waarmee Samuels in het jaar 2020 werd aangehouden, op verdenking van de aanvoer van 400 kilo cocaïne uit het binnenland. Volgens het onderzoek van de politie, zou er een grote hoeveelheid drugs getransporteerd zijn vanuit het binnenland naar Zorg en Hoop. Agenten zouden de piloot buiten het vliegveld hebben klemgereden, en hem de drugs afhandig hebben gemaakt. Later werd het spul weer teruggeven. De afdeling Onderzoek Personeelszaken (OPZ) werd getipt in deze zaak en was bezig met het onderzoek naar de betrokkenheid van de politiemannen. De Narcotica Brigade trof geen drugs aan in het toestel, maar de drugshond gaf een positief signaal en sloeg alarm. Samuels en zijn helper werden naar aanleiding hiervan gearresteerd. Vervolgens werd de piloot in september vorig jaar door de rechter-commissaris in vrijheid gesteld. Volgens de e-mail van de DEA-agent had Samuels vóór de arrestatie, minstens sinds het eerste kwartaal van 2020 drugsvluchten uitgevoerd vanuit Amatopo naar de luchthaven Zorg en Hoop. Gelegen diep in het dunbevolkte grensgebied van de jungle met Guyana, aan de Corantijnrivier en naast een landingsbaan, is Amatopo een ideaal overslagpunt voor alles wat het land wordt binnengesmokkeld. Samuels heeft hier een lodge, ontdekte InSight Crime. Wij zijn van mening, dat het allemaal met elkaar is verbonden. Toeval bestaat niet, want zo werken cartels nu eenmaal. Sinds jaar en dag weten wij inmiddels, dat er achter de schermen een Suri-cartel zich ophoudt in ons land.
Dit verhaal kreeg in 2021 wederom media aandacht, nadat de toenmalige minister van Financiën, Armand Achaibersing, in DNA een brief voorlas over de aankoop van een vliegtuig met staatsmiddelen. Het vliegtuig is in juni 2017 gekocht voor USD 443.685. Dit bedrag is betaald vanuit de rekening van het ministerie van Financiën. Volgens Achaibersing, is het vliegtuig nu een onderwerp van onderzoek. Hij deelde mee dat kennelijk naar aanleiding van het onderzoek, bedragen zijn teruggestort. Op 15 maart 2021 is USD 150.000 teruggestort en op 23 maart 2021, USD 30.000. Achaibersing zei dat de brief was gericht aan Ginmardo Kromosoeto, toenmalig directeur van de SPSB en die tot op heden is ingesloten, inzake vermeende malversaties bij SPSB.

WEDERHOOR
Een hooggeplaatste Surinaamse veiligheidsfunctionaris die uit angst voor vergelding om anonimiteit vroeg, vertelde InSightCrime dat Brian Blue, Brunswijk heeft omgekocht om ‘de situatie te kalmeren’, waarna de cocaïne werd teruggegeven aan Jayant Roman. Blue en Roman waren ieder eigenaar van een deel van de onderschepte lading, aldus de veiligheidsfunctionaris. In de DEA-e-mail wordt Blue ook vermeld als een drugshandelaar, die banden heeft met Samuels. Brunswijk heeft niet gereageerd op het verzoek van InSight Crime om commentaar. Ook de Surinaamse, Colombiaanse en Amerikaanse autoriteiten hebben niet gereageerd op verzoeken om commentaar. Samuels weigerde commentaar te geven. Pogingen om contact op te nemen met Blue en Roman waren niet succesvol. In deze heeft Insightcrime wel getracht wederhoor toe te passen, voor de publicatie, helaas was dat geen succes.

Keerpunt heeft gemeend het voormelde schrijven van Samuels onze lezers niet te onthouden. Het schrijven luidt als volgt:

More
articles