Venezuela moet deelnemen aan komende ICJ hoorzittingen over referendum

Ondanks dat het Nicolas Maduro-regime in Venezuela enkele dagen geleden zijn standpunt herhaalde dat het Internationaal Gerechtshof (ICJ) geen jurisdictie heeft over zaken die verband houden met de territoriale controverse met Guyana, zal het volgende week deelnemen aan hoorzittingen. Dit houdt verband met een controversieel referendum dat het regime op 3 december wil houden, waarin vragen worden gesteld over de oprichting van een nieuwe Venezolaanse staat in de regio Essequibo in Guyana.

Guyana heeft op 30 oktober een officieel verzoek ingediend bij het Internationaal Gerechtshof voor voorlopige maatregelen die Venezuela ervan zouden weerhouden door te gaan met het referendum. Het ICJ plande vervolgens 14 november voor hoorzittingen over deze maatregelen. In een update van de rechtbank van gisteren (9 november) is het schema sindsdien echter herzien om de mondelinge pleidooien van Venezuela over de kwestie op te nemen, die op 15 november zullen plaatsvinden.

Dit volgt op een opmerking van Maduro van 7 november in een bericht op X (voorheen Twitter) waarin hij de afwijzing door het land van de jurisdictie van het ICJ opnieuw bevestigde. “Laat niemand in de war raken! Venezuela heeft het Internationale Ge-rechtshof nooit geaccepteerd”, zei Maduro. Hij vertelde eerder aan de Venezolaanse staatspers dat het land “het Internationaal Gerechtshof nooit heeft erkend en ook nooit zal erkennen voor de oplossing van deze kwestie.”

Niettemin is het herziene schema voor de hoorzittingen van het ICJ nu als volgt:

  • Op dinsdag 14 november 2023, van 10.00 tot 11.30 uur, zal het pleidooi gehouden worden door Guyana.
  • Op woensdag 15 november 2023, van 10.00 tot 11.30 uur, zal Venezuela zijn pleidooi houden. Guyana heeft op 29 maart 2018 voor het eerst een aanvraag ingediend om een procedure in te leiden tegen Venezuela, waarbij werd verzocht om bevestiging door het Hof van “de rechtsgeldigheid en het bindende effect van de uitspraak betreffende de grens tussen de kolonie van Brits Guyana en de Verenigde Staten van Venezuela, van 3 oktober 1899”. Deze zaak loopt nog.

More
articles