Fiscale prudentie en strak monetair beleid belangrijk voor economische hervorming

Anastasia Guscina, vertegenwoordiger van het Internationaal Monetair Fonds in Suriname heeft tijdens een interview de regering op de vingers getikt, omtrent de uitvoering van het sociaal program, en met de regering besproken wat de uitdagende taken zijn waar Suriname voor staat, wanneer het gaat om het implementeren van economische hervormingen. Volgens Guscina kan de regering bepaalde hervormingen moeilijk doorvoeren, omdat zij belemmerd wordt door beperkte middelen en expertise.

De manier hoe het beleid wordt gevoerd, om constructief te participeren en mogelijke oplossingen te bedenken, komt het wel eens voor dat bepaalde leden in de regering toch de voorkeur aan kritiek of twijfels geven. Guscina zegt dat met zo een houding, de regering de haalbaarheid van bepaalde maatregelen beperkt, maar ook de geloofwaardigheid van de overheid en het onderlinge vertrouwen aantast.

Vertrouwen blijkt inderdaad één van de grote obstakel te zijn, maar desondanks is transparantie en verantwoordingsplicht, nog steeds van belang.

De regering moet de focus leggen op de juiste kwesties en de noodzaak om het geheel van maatregelen en economische hervormingen, te overwegen. Het terugdraaien van bepaalde maatregelen in het IMF-program, raadt zij af omdat het risico’s met zich meebrengt, aangezien dit inflatie als gevolg kan hebben.

Hoewel de huidige inflatie nog steeds hoog is, benadrukt Guscina dat het desondanks, de juiste trend omlaag vertoont. Fiscale prudentie en een strak monetair beleid zijn heel belangrijk door te voeren, wil ons land op de juiste weg blijven.

More
articles