Poging Annexatie Essequibo kan voor meer onrust zorgen

Ons buurland Guyana maakt zich enorm zorgen over een mogelijke inval van Venezuela om de Essequibo-regio te annexeren, omdat het gebied twee derde van het land omvat, met daarbij olievelden. Er wordt gevreesd dat als het referendum van 3 december mocht uitwijzen dat de Essequibo als Venezolaans grondgebied  wordt beschouwd, de regering van president Nicolas Maduro zal overgaan tot annexatie.

Aan de grens met Guyana zijn Venezolaanse troepen zich aan het mobiliseren en wordt er ook een militair vliegveld gebouwd. Intussen is ook Guyana zich aan het versterken met wapens, dit is te merken aan de verschillende aankopen van militaire vaartuigen en vliegtuigen. De Guyanese regering heeft ook bemiddelig van het Internationaal Gerechtshof gevraagd.

Onlangs heeft de voorzitter van de Nationale vergadering van Venezuela, Jorge Rodriguez, aangekondigd dat er een poging zal worden gewaagd om de regio Essequibo te  annexeren. Volgens Rodriquez zal in een document aan de Venezolaanse samenleving worden gevraagd of zij het eens zijn met de verdediging van dat gebied, waarover een geschil is met Guyana. Sedert de 19e eeuw begon de discussie over de souvereiniteit over een gebied van ruim 160.000 vierkante kilometer ten westen van de rivier de Essequibo, dat ongeveer 70 procent is van het grondgebied van Guyana.

More
articles