Procurement: Activiteiten beheersen en sturen binnen local content

Bij de discussies inzake de Local Content Development Conference vorige week, waren er verschillende sprekers die verschillende perspectieven over het onderwerp inbrachten, en andere aanwezigen die gewoon deelnamen door vragen te stellen. Bij sommige onderdelen bestond het panel uit Steven Debipersad van het Suriname Business Forum, Sharon Schalkwijk van de Safety en Security Academy, Wilgo Bilkerdijk van de ASFA en Orlando Olm-berg van de Suriname Energy Chamber en werd geleid door moderator Revinh Ramnandanlall.

Zo was Wilgo Bilkerdijk van mening dat hij liever had gezien dat de discussie met de aanwezigen in de zaal gevoerd werd en sprak de hoop uit dat die gedachtewisseling er nog zou komen. Voorts vroeg hij zich af, hoe de spillover van aardolie en aardgas de Surinaamse samenleving ten goede zou komen. Volgens hem zullen Surinamers (ook de diaspora) niet in staat zijn de deskundigheid die nodig is, op te zetten. Hij wees erop dat die mensen wel door ons kunnen worden opgeleid.

Bilkerdijk refereerde ook aan Staatsolie, die al bezig is op het NATIN met het vak Oil and Gas. Voorts maakte hij duidelijk dat de manpower die nodig is, van lager naar middelbaar niveau moet gaan. “En natuurlijk heb je hogere beroepsopleidingen nodig”, aldus Bilkerdijk. Volgens hem waren de mensen aanwezig op de conferentie om te horen “my piece of the cake”. Ook benadrukte hij dat vanwege de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS), “research” zou moeten plaatsvinden, om te weten, wat verder nodig is voor de ontwikkeling van local content.

Orlando Olmberg die aan het woord kwam, zei dat er in 2018 al werd nagedacht over de behoefte van de oliemaatschappijen in de naaste toekomst. Ter voorbereiding van de ‘value chain’ werd er een schatting gemaakt van 5000 werkers. Hij was van mening dat tot nu toe er te weinig structureel gewerkt wordt, echter stelde hij dat er onderzoek wordt gedaan, maar dat het resultaat niet verder wordt gebruikt. ‘’Als Surinaamse bedrijven deel moeten uitmaken van de ‘value chain’, moet er ook transparantie en duidelijkheid zijn”, aldus Olmberg. Volgens hem weten we niet precies hoe we ons moeten voorbereiden. Sharon Schalkwijk sprak over de onderwijsdeskundigheid en adviseerde dat stakeholders gezamenlijk op pad moeten gaan om uit te zoeken welke trainingsprogramma’s en workshops nodig zijn, zodat ze kunnen gedijen in de respectieve sectoren. Voorts is ze mening dat ze verder ondersteuning moeten krijgen in technische vaardigheden, en dat het naleven van de specifieke eigenschappen uitdagingen zijn waarmee rekening moet worden gehouden in de diverse sectoren.

Een van de sprekers op de conferentie was Ilena Serber, die zich al langer dan 25 jaar bezighoudt met ‘procurement’, dit zijn activiteiten gericht op het beheersen en sturen van de inkomende goederenstroom tot aan het moment dat de goederen in productie worden genomen.

‘Procurement’ is een ruimer begrip dan ‘purchasing’ en omvat tevens materiaalbehoefteplanning, voorraadbeheer en transport. Serber is consultant verbonden aan Exxon Mobile en afkomstig uit Venezuela.

Serber riep de aanwezige bedrijven en organisaties op, zich voor te nemen een team player te zijn in het Suriname van de toekomst, met veel gunstige mogelijkheden. Ook is ze van mening dat het ons allemaal gaat om economische groei voor Suriname.

Volgens haar is het niet slechts de overheid die de groei tot stand moet brengen, maar ook de particuliere sector, de oliemaatschappijen die geïnteresseerd zijn in de grondstoffenindustrie en actieve burgers in ons land die toegang willen verkrijgen tot de mogelijkheden die zich zullen voordoen.

Steven Debipersad merkte in de discussie op dat de local content nog te traag gaat. Volgens hem is het geen kwestie van “education”, niet zozeer een diploma, maar hoe je een product aanbiedt.

More
articles