Guyana versterkt marinevloot met Metal Shark patrouilleboot

De Guyana Defense Force (GDF) verbetert zijn marinecapaciteiten met de toevoeging van een nieuwe patrouilleboot om het grondgebied van het land te beschermen. De nieuwe Metal Shark 115 Defiant-patrouilleboot van de GDF is momenteel onderweg naar Guyana, na het vertrek uit de productiefaciliteit van Metal Shark in Franklin, Louisiana. Volgens Metal Shark Boats zal de nieuwe patrouilleboot zich aansluiten bij acht andere Metal Shark-patrouilleboten die momenteel bij de GDF in dienst zijn. Deze stap komt te midden van escalerende spanningen met Vene-zuela over de regio Essequibo in Guyana. De Guyaanse minister van Parlementaire Zaken en Bestuur, Gail Teixeira, besprak de aankoop van schepen ter waarde van 11,5 miljoen dollar tijdens een parlementaire vergadering in juni 2021 en verklaarde: “Ik denk dat wij, als Guyanezen, er trots op moeten zijn dat we de capaciteit van onze kustwachteenheid zullen opbouwen en dat we er trots op zijn dat we de capaciteit van onze kustwachteenheid kunnen ontwikkelen, zodat we, als er invallen in onze wateren plaatsvinden, beter voor onszelf kunnen zorgen.” Teixeira voegde eraan toe dat het vergroten van de marinecapaciteit van Guyana niet alleen gaat over het beschermen van de grenzen, maar ook over het bestrijden van piraterij en illegale visserij.

Metal Shark Boats, een in de VS gevestigde fabrikant, heeft een geschiedenis in het ontwerpen en bouwen van schepen voor militaire, rechtshandhavings- en commerciële toepassingen. Het bedrijf heeft zijn hoofdkantoor in Jeanerette, Louisiana, en heeft een productiefaciliteit in Franklin, Louisiana, gelegen in het hart van de Amerikaanse energiecorridor.

Op 31 oktober maakte Metal Shark Boats op LinkedIn bekend, dat de Metal Shark 115 Defiant zijn fabriek in Franklin heeft verlaten en “nu onderweg is naar onze scheepswerf in Bayou La Batre, Alabama, en van daaruit zal het schip zijn reis naar Guyana voortzetten”. Het schip werd via directe aankoop door de regering van Guyana verworven en werd ontworpen en gebouwd door Metal Shark in Louisiana, VS. Volgens Metal Shark Boats zal “het nieuwe schip helpen de snelgroeiende olie- en gasindustrie van Guyana en de verreikende belangen die de ontwikkeling ervan ondersteunen te beschermen”.

Chris Allard, CEO van Metal Shark, zei in augustus: “Wij geloven dat dit formidabele patrouillevaartuig van Amerikaanse makelij een doorbraak zal betekenen voor de regionale veiligheid. Het genereert al aanzienlijke belangstelling van zeestrijdkrachten in het hele Caribische bekken en in heel Latijns-Amerika.”

More
articles