OAS ondersteunt verklaring CARICOM over referendum in Essequibo

Luis Almagro, secretaris-generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), betuigde op 25 oktober op het sociale mediaplatform X zijn steun voor een verklaring van de Caribische Gemeenschap (CARICOM) over het geplande Essequibo-referendum in Venezuela.

“Wij veroordelen elke daad die een schending van de vrede inhoudt en een poging om inbreuk te maken op de soevereine grenzen van een land. Dit is een onweerlegbare schending van de territoriale rechten van Guyana en wij steunen de verklaring van @CARICOMorg”, schreef Almagro. Er zijn door CARICOM ernstige zorgen geuit over het voornemen van Venezuela om een nationaal referendum uit te voeren dat vragen inhoudt over de annexatie van twee derde van Guyana’s grondgebied. De CARICOM verduidelijkte dat een dergelijke stap een onweerlegbare schending zou betekenen van het internationaal recht, dat eenzijdige territoriale annexatie door de ene staat van de andere ten strengste verbiedt. Volgens de CARICOM streven de referendumvragen naar bevestiging van de territoriale claim van Venezuela “op alle mogelijke manieren, volgens/met de wet”.

De gemeenschap waarschuwde dat de formulering ruimte laat voor de interpretatie dat “op alle mogelijke manieren” het gebruik van geweld of oorlog zou kunnen omvatten, waardoor bezorgdheid ontstaat over de mogelijke schending van de bestaande verplichting, namelijk dat de regio een zone van vrede dient te zijn. De CARICOM verklaarde dat het voorgestelde referendum “geen geldigheid, betekenis of status heeft in het internationaal recht” en benadrukte dat elke positieve stem de regionale vrede en veiligheid zou kunnen ondermijnen. De gemeenschap herbevestigde haar steun voor het gerechtelijke proces en hoopt dat Venezuela zich ten volle zal engageren in de lopende zaak bij het Internationaal Gerechtshof om een oplossing te garanderen die vreedzaam, billijk en in overeenstemming met het internationaal recht is.

More
articles