De toekomst van sociale media en de invloed van artificial intelligence (AI)

De 7e editie van de Social Media Conference (SMC) is een waar succes geworden. Diverse vertegenwoordigers van bedrijven en individuele ‘content creators’ en andere belanghebbenden kregen de gelegenheid elkaar fysiek te ontmoeten. Voor wat betreft het sociale media platform kregen zij nieuwe inzichten van experts uit binnen- en buitenland, waarbij er discussies ontstonden over verschillende onderwerpen. Sociale media gaat onder meer over het in contact brengen van personen en hun vaardigheden. Volgens sociale media deskundige Jean-Luc van Charante, zitten de meeste Surinamers nog steeds op Facebook en WhatsApp. De organisatie is tevreden met de opkomst en de dagen waren druk  bezocht. Volgens Charante is de SMC een leerrijk project en erg populair, omdat het de enige is in zijn soort in Suriname. “Er zijn geen social media conferenties waarbij er van lokale en internationale experts informatie verkregen wordt of nieuwe skills worden bijgebracht. Qua kosten is het goedkoper dan naar het buitenland te moeten vliegen voor dezelfde informatie”, aldus Charante.

Anil Sadhoeram, Nilesh Bishesar en Dorien Morin-van Dam, waren op de laatste dag van de conference de keynote speakers en het onderwerp waar zij het breed over hadden, ging over de toekomst van sociale media en de impact van artificial intelligence (AI). AI maakt het mogelijk dat machines leren van ervaringen, zich aanpassen aan nieuwe input en menselijke taken uitvoeren. De meeste AI-voorbeelden waar je heden over hoort – van schaakcomputers tot zelfrijdende auto’s – zijn sterk afhankelijk van deep learning en natuurlijke taalverwerking. Nilesh Bishesar, managing director at Qualogy Caribbean, haalde twee stellingen aan voor wat betreft AI: Sociale media is de drijvende kracht achter de AI-ontwikkeling en (2) AI stuurt sociale media aan. Volgens Bishesar berusten beide stellingen op waarheid, omdat je geen AI hebt zonder sociale media,  omdat er gegevens voor nodig zijn, namelijk persoons- en betrouwbare gegevens.

Er zijn verschillende factoren  van trendvoorspelling van hoe AI sociale media aanstuurt. Al onze gegevens die geplaatst worden op sociale media, worden benut voor taalvertaling. AI zorgt ervoor dat content tagging zodanig gecategoriseerd wordt voor personen op sociale media die interesse hebben op het specifieke van die content. Uit foto- en videoanalyses kan AI ook informatie halen, waardoor jouw account ook kan worden gezien over het sociale platform. Content Enhancement, Conversational Bots, Con-tent Moderation, Personalized Content Recommendation zijn allemaal trendvoorspellingen die onderdeel uitmaken van de AI. Content Recirculation zorgt ervoor dat je bepaalde updates die je heel lang terug had geplaatst op op Facebook, het systeem je opnieuw een herinnering stuurt van die specifieke status. Bishesar benadrukte dat dit slechts een schets is van voorspelling over hoe AI sociale media aanstuurt.

Anil Sadhoeram, Chief Philosophy Officer, sprak in zijn sessie over de transformatie van mens en samenleving door middel van technologie. Keynote speaker  Dorien Morin van-Dam, sociale media consultant, had het over de invloed die IA heeft. Volgens Van-Dam hoeft het niet zo te zijn dat personen in hun baan vervangen worden door AI, maar het is mogelijk dat ze vervangen worden door iemand die AI gebruikt. Personen zullen genoodzaakt zijn met de trend mee te gaan, omdat AI zich razendsnel ontwikkeld, maar op bepaalde gebieden is de mens zijn intelligentie nog steeds noodzakelijk om beslissingen te nemen over AI. Bishesar zei aanvullend, dat door de nieuwe technologie van AI, die zich steeds verder aan het ontwikkelen is, eenieder toegang heeft tot het verkrijgen van meer kennis, en dat die niet meer alleen bestemd is voor de groep mensen die financieel sterker staat. Sociale  media creëert een dusdanig  platform voor elke individu, zolang de mens zich blijft verdiepen in de materie ervan.  Van-Dam, vindt dat lokalen meer content mogen posten over Suriname, omdat geheel de wereld dan ziet, wat Suriname allemaal te bieden heeft, en dat wij de kracht van content over sociale media niet moeten onderschatten, maar er vruchtbaar gebruik van moeten maken.

More
articles