Suriname lanceert voorwaarden USD 675 miljoen schuldherstructureringsovereenkomst

Suriname heeft aangeboden om voor 675 miljoen dollar aan dollarobligaties te ruilen voor nieuwe bankbiljetten, inclusief die gekoppeld zijn aan olie-royalties, terwijl de regering de laatste stappen van zijn schuldenherstructurering afrondt. De regering nodigde investeerders met schulden die in 2023 en 2026 vervallen, uit om hun bezittingen in te ruilen voor nieuwe tienjarige obligaties met een rente van 7,95%, aldus een verklaring van maandag.

Suriname zal ook bankbiljetten uitgeven die worden uitbetaald nadat de regering ten minste 100 miljoen dollar aan olierechten heeft ontvangen uit een offshore-reserve die bekend staat als Blok 58. Zodra die inkomstendrempel is bereikt, zouden ambtenaren 30% van de jaarlijkse royalty’s toewijzen om betalingen op het instrument te doen tot 2050. Het is de nieuwste stap in een herstructureringsproces dat wordt gezien als een potentiële blauwdruk voor andere grondstoffen producerende landen die gevangen zitten in pijnlijke en langdurige faillissementen.

Een commissie van obligatiehouders zei dat ze de deal steunden, die het land zal helpen zijn wanbetaling op te heffen. De nieuwe zekerheid, een instrument voor waardeherstel genoemd, “is gestructureerd om te garanderen dat Suriname zal profiteren van een aanzienlijke meerderheid van de verwachte opbrengsten uit de olieproductie, terwijl obligatiehouders in staat worden gesteld tijdig adequate terugbetaling van hun vorderingen te ontvangen”, schreef de groep in een e-mail. De commissie bestaat uit Franklin Templeton Investment Management, Eaton Vance Management, Grantham Mayo Van Otterloo & Co., Greylock Capital Management en T. Rowe Price Associates.

De leden bezitten gezamenlijk meer dan de drempel van 75% in elk van de obligaties om de collectieve actieclausules in werking te stellen en de herstructureringsvoorwaarden toe te passen op alle uitstaande obligaties, zeiden ze. Suriname is al meer dan drie jaar in gebreke gebleven voordat het in mei een akkoord bereikte met de schuldeisers. De dollarobligaties zijn dit jaar met 21% gestegen en behoren tot de toppresteerders in de opkomende markten. Volgens het Internationaal Monetair Fonds is de economie van het land onlangs begonnen zich te stabiliseren, waarbij zowel de wisselkoers- als de inflatiedruk is afgenomen. Het IMF heeft vorige maand een uitbetaling van USD 52 miljoen aan leningen uit het reddingsprogramma van Suriname goedgekeurd, en zegt dat de inzet van de regering voor macro-economische stabiliteit en begrotingsdiscipline vruchten begint af te werpen.

More
articles