PURP-PROJECTEN IN GEVAAR

CULTUURBARBAREN

Ten eerste willen wij toelichten dat cultuurbarbaren mensen zijn die geen gevoel hebben voor en geen interesse hebben in cultuur. Deze barbaren hebben daarom ook geen verstand van cultureel erfgoed. Dit is precies wat wij hebben gemerkt bij de bouw van de nieuwe vergaderzaal van De Nationale Assemblee, DNA. Keerpunt wil eigenlijk niet geloven dat de bouw van de nieuwe DNA-vergaderzaal op zo een schofterige wijze gewoon wordt doorgedrukt, ondanks dat het ontwerp reeds is afgewezen. Om de woorden van de ICOMOS (International Council on Monuments and Sites) te gebruiken: ‘The building, as proposed, seems unsuited and inviable, not only in terms of its urban setting, but also, in regards to its overall size, scale, proportions and architectural language. Therefore, should it be constructed, as proposed, it would pose an adverse and irreversible impact on the Outstanding Universal Value of the World Heritage property’, citaat uit de eerste technische beoordeling. Hoeveel meer woorden heeft de regering nodig? Wij vragen ons af of de regering bestaat uit zoveel figuren die traag van begrip zijn en daarbij meegaan in deze poppenkast. Op donderdag 12 oktober heeft het startsein van het project: ‘Gebruiksgereed opleveren van het vergadercomplex van DNA’ plaatsgevonden. Doelende op de kritieken rond de bouw van het vergadercomplex, stelde het staatshoofd dat er transparantie, communicatie, informatie en bijstelling nodig is. We wachten nog steeds op deze veelbelovende woorden. Om concreet te zijn over wat er aan transparantie mist: de besluitvormingsstructuur, van figuren die maar al te graag ceremonieel mooie sier maakten, is – nu de kritiek zich uit – niet te doorgronden, want van zowel de zijde van De Nationale Assemblee als van de regering, wil niemand dossiereigenaar zijn, nu een internationaal en financieel fiasco zich begint af te tekenen. Over communicatie gesproken, schort het diezelfde president aan zijn opinie over doorbouwen of internationale afspraken naleven.

Het startsein van afgelopen donderdag ging gepaard met de onthulling van het naambord van de vergaderruimte. In navolging van dit schandalige tafereel reageerde Stephen A. Fokké in zijn verantwoordelijkheid als UNESCO site manager op de verschillende uitspraken die betrekking hebben op de bouw van de nieuwe DNA-vergaderzaal. In eerste instantie ging Fokké in op de uitspraken van de minister van Openbare Werken en het feit dat hij nooit is “bedankt” voor het feit dat zijn ministerie monumentale gebouwen opknapt. “Wat valt er te bedanken?”, vroeg Fokké zich af, want het behoort tot de reguliere zorg van OW om de staatsgebouwen (incl. het monumentaal vastgoed van de overheid) te onderhouden. Vervolgens haalde hij aan dat artikel 47 van de Grondwet van de Republiek Suriname aangeeft, dat de staat de culturele erfenis van Suriname bewaart en beschermt. “De bewindsman wordt aangemoedigd juist meer monumentale panden van de overheid op te knappen, panden die door opeenvolgende regeringen schromelijk zijn verwaarloosd.” Fokké was ook niet te spreken over de communicatie omtrent de voorbereiding tot de aanbesteding van de bouw van een nieuwe zaal voor DNA. Die concentreerde zich intern rondom een zeer beperkte kring personen. Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC)/Directoraat Cultuur, de Program Implementation Unit van PURP, de site manager van de historische binnenstad en de secretaris-generaal van de Nationale UNESCO Commissie (NUCS), waren aan het begin onbekend met de voorgenomen bouw. Volgens Fokké kwam de informatie pas beschikbaar toen er een initieel ontwerp was gemaakt door een gecontracteerde architect. “De DNA-Bouwcommissie en OW vonden het blijkbaar niet noodzakelijk en wenselijk vorengenoemde partijen tenminste heel vroeg in kennis te stellen. Had men dat reeds vanaf het prille begin gedaan (nog vóórdat er een initieel ontwerp werd gemaakt), dan was men vanaf het eerste uur op de hoogte van de procedures/regelgeving van de UNESCO alsook van het Masterplan van 2018, waarin staat aangegeven dat toekomstige bebouwing achter de twee herbouwde gebouwen, laag en kleinschalig dient te zijn.”

Naast Fokké heeft ook ingenieur Dharm Mungra, ex-directeur van het ministerie Openbare Werken, zich uitgesproken over het feit dat er veel mis is gegaan met de procedure rond de aanbesteding en de toewijzing voor de bouw van een nieuwe vergaderzaal voor

De Nationale Assemblee. Mungra waarschuwde ook dat ons land door het ontwerp van dit gebouw, zijn status op de Werelderfgoedlijst kwijt kan raken, en ook de financiële steun waarmee het onderhoud en de restauratie van monumentale gebouwen gedaan wordt.

Ondanks deze waarschuwingen vanuit de hoek van verschillende deskundigen, stoort de regering zich aan God noch gebod. Keerpunt heeft uit meerdere betrouwbare bronnen vernomen, dat het inderdaad zo is dat de bouw van de nieuwe DNA-vergaderzaal ervoor zal zorgen dat de fondsen vanuit de IDB die vanuit de PURP zouden komen, niet meer vrij zullen komen, omdat onze status op de UNESCO-Werelderfgoedlijst in opspraak is gekomen. Voorts verneemt Keerpunt, dat de IDB dit zelf in een schrijven kenbaar heeft gemaakt aan de regering, maar het lijkt alsof niemand zich bekommert om deze catastrofe.  Wat men verder persoonlijk wel of niet aan ontwikkeling en waardering meedraagt, iedereen begrijpt dat wanneer je met de pet rond gegaan bent om in te zamelen en internationaal middelen op te halen voor renovatie en onderhoud waar je als land eigenlijk zelf voor verantwoordelijk bent, het verder een diep verraad van gedeelde waarden en verlies aan geloofwaardigheid betekent, wanneer je met het geld eenmaal op zak, de andere richting inslaat en diezelfde normen te grabbel gooit, vanwege de kans politiek te scoren of misschien zelfs niet burgers, maar opdrachtnemers, in het zonnetje te zetten. Wij weten allang dat er slechts één voordeel is om op UNESCO’s World Heritage Site List voor te komen en dat is toegang hebben tot miljoenen Amerikaanse dollars aan grant money (=gratis geld).  Kunnen we de trein even stilleggen en even om de tafel gaan zitten met ICOMOS (poot van de UNESCO) om de bouw van de vergaderzaal goed te bespreken? Alle grants die gekoppeld zijn aan onze status, komen nu in gevaar.

More
articles