VSB heeft bezwaar tegen ad-hoc-besluiten inzake Algemeen Pensioenfonds

De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) heeft onlangs haar leden op de hoogte gesteld van de laatste ontwikkelingen met betrekking tot hun bezorgdheid over de recente staatsbesluiten met betrekking tot het Algemeen Pensioenfonds (APF) en de indexering van pensioenuitkeringen. “Zoals eerder gemeld, hebben wij onze zorgen geuit over deze staatsbesluiten en het gebrek aan inclusief overleg bij het nemen van dergelijke belangrijke beslissingen”, aldus de VSB.

De VSB heeft een brief gestuurd naar president Chandrikapersad Santokhi om haar bezorgdheid kenbaar te maken. Zij kijkt nog steeds uit naar een reactie van de president. “Daarnaast hebben wij de kwestie besproken in het Arbeid Adviescollege met onze sociale partners. We geloven dat dit een belangrijke stap is om een breder begrip en consensus te bereiken over de gevolgen van deze besluiten en om te werken aan mogelijke oplossingen.”

De centrale zorg van de VSB blijft de beslissing met betrekking tot de Terugwerkende Kracht (TWK) van de premieverhoging en de financiële gevolgen daarvan voor zowel werknemers als werkgevers. “We benadrukken opnieuw het belang van open en inclusief overleg bij het nemen van beslissingen met aanzienlijke gevolgen voor alle belanghebbenden. De TWK-inhoudingen zijn ook niet verenigbaar met de wet (artikel 7 lid 9, Wet Algemeen Pensioen 2014).”

“Het bedrijfsleven erkent dat er aanpassingen nodig kunnen zijn, maar we blijven ons verzetten tegen ondoordachte ad-hoc-maatregelen die sociale onrust kunnen veroorzaken. We roepen de regering op om het genomen besluit te heroverwegen na overleg met vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en sociale partners en om de noodzakelijke aanpassingen op een redelijke termijn in te voeren.”

Tevens benadrukt de VSB de noodzaak van een algehele herziening van de Pensioenwet van 2014, met input van sociale partners en het bedrijfsleven, om de complexiteit en onduidelijkheden in de wet aan te pakken. “Verantwoord bestuur en een inclusief besluitvormingsproces zijn essentieel om een evenwichtige oplossing te vinden die recht doet aan alle belanghebbenden en de toekomstige sociale zekerheid van Suriname veiligstelt.”

More
articles