ExxonMobil huurt SBM Offshore in om FPSO te bouwen voor Guyanese kust

De Nederlandse FPSO-operator SBM Offshore heeft een contract in de wacht gesleept voor het uitvoeren van front-end engineering en design (FEED) voor een FPSO-schip, dat bestemd is om te werken aan het zesde diepwaterolie-ontwikkelingsproject van ExxonMobil in het Stabroek-blok voor de kust van Guyana. Dit wordt de vijfde FPSO die door de Nederlandse speler wordt gebouwd voor operaties in Guyana.

De toekenning van het FEED-contract leidt tot de eerste vrijgave van fondsen door ExxonMobil Guyana Limited, een dochteronderneming van het Amerikaanse ExxonMobil, om FEED-activiteiten te starten en een Fast4Ward-romp veilig te stellen voor de uitvoering van het Whiptail-ontwikkelingsproject in Guyana, legde SBM Offshore op vrijdag 13 oktober uit.

Na de FEED en onder voorbehoud van goedkeuring door de overheid van het ontwikkelingsplan in Guyana, projectsancties, inclusief de definitieve investeringsbeslissing van ExxonMobil om de tweede fase van het werk vrij te geven, zal SBM Offshore de FPSO ontwerpen en bouwen met behulp van het Fast4Ward-programma en de zevende nieuwbouw toewijzen. multifunctionele vlotterromp, gecombineerd met verschillende gestandaardiseerde topsides-modules.

Bruno Chabas, Chief Executive Officer van SBM Offshore, merkte op: “We zijn trots om aan te kondigen dat ExxonMobil Guyana de contracten heeft gegund voor een vijfde FPSO van SBM Offshore in Guyana. Dit project demonstreert eens te meer de waarde die ons toonaangevende Fast4Ward-programma voor onze klanten en andere belanghebbenden biedt en tegelijkertijd koolstofefficiënte energie aan de wereld levert.”

Het eigendom van de FPSO zal naar verwachting aan het einde van de bouwperiode en vóór de start van de activiteiten in Guyana worden overgedragen aan ExxonMobil. De bouwkosten zullen gedeeltelijk worden gefinancierd door seniorleningen die zullen worden terugbetaald op het moment dat het schip wordt overgedragen aan de oliemaatschappij.

De speler uit Durch zal ook de FPSO installeren, die verspreid zal worden afgemeerd in een waterdiepte van ongeveer 1.630 meter en ongeveer 2 miljoen vaten ruwe olie zal kunnen opslaan. De FPSO zal ontworpen worden om 250.000 vaten olie per dag te produceren. Het zal een bijbehorende gasbehandelingscapaciteit hebben van 540 miljoen kubieke voet per dag en een waterinjectiecapaciteit van 300.000 vaten per dag.

Bovendien legt SBM Offshore uit dat het de FPSO zal exploiteren via zijn geïntegreerde exploitatie- en onderhoudsmodel, waarbij gebruik zal worden gemaakt van “belangrijke lessen en de operationele uitmuntendheid” van de eenheden die momenteel in Guyana worden ingezet. De plannen van ExxonMobil voor het project omvatten olietankers van derden die de olie van de FPSO zullen lossen, waardoor de olie beschikbaar komt voor export naar de internationale markt. De FPSO zal ook het bijbehorende gas dat uit het reservoir wordt geproduceerd, verwerken, dehydrateren, comprimeren en opnieuw injecteren.

Voor de nieuwste FPSO zal SBM Offshore voortbouwen op de ervaring tot nu toe met de FPSO’s Liza Destiny, Liza Unity, Prosperity en One Guyana, terwijl het zich blijft inzetten voor de ontwikkeling van lokale inhoud in Guyana door de fabricagemogelijkheden lokaal in te kopen en Guyanese ingenieurs te integreren in de uitvoerings- en operationele teams.

Wat zal Whiptail inhouden?

Het Whiptail-ontwikkelingsproject zal de Whiptail-, Pinktail- en Tilapia-velden ontwikkelen, samen met potentiële aanvullende middelen, als wordt vastgesteld dat dit haalbaar en economisch levensvatbaar is. Dit project bevindt zich in het zuidoostelijke deel van het Stabroek-blok, ongeveer 183 km van Georgetown en te midden van eerdere Stabroek-projecten op het continentaal plat van Guyana.

De huidige ontwikkelingsplannen voor het project omvatten het boren via boorschepen om olie te produceren uit ongeveer 40 – 65 productie- en injectieputten. De productie zal naar verwachting tussen het vierde kwartaal van 2027 en het tweede kwartaal van 2028 beginnen, met een verwachte levensduur in het veld van ten minste twintig jaar.

Volgens ExxonMobil zal het project ontworpen zijn om tot 275.000 vaten olie per dag toe te voegen aan de bestaande dagelijkse productievolumes in Guyana, met de bijbehorende extra inkomsten voor de regering van Guyana, terwijl de mogelijkheden voor Guyanezen om deel te nemen aan de olieproductie gestaag worden uitgebreid. olie-industrie.

De exploitant benadrukt dat het Whiptail-project niet is ontworpen om het bijbehorende gas routinematig af te fakkelen, maar om het gas als brandstof te gebruiken of het opnieuw in reservoirs te injecteren om de oliewinning te verbeteren. Dit ontwerp is consistent met de plannen van ExxonMobil om zich aan te sluiten bij het initiatief van de Wereldbank om het routinematig affakkelen van bijbehorend gas tegen 2030 te elimineren.

“Het is echter belangrijk om te erkennen dat enig affakkelen noodzakelijk of onvermijdelijk is om veilige en betrouwbare olie- en gasactiviteiten in stand te houden. Dergelijk affakkelen omvat bijvoorbeeld het testen van putten, operationeel en veiligheid affakkelen op de achtergrond, geplande onderhoudsactiviteiten en intermitterende ongeplande gebeurtenissen die verband houden met procesverstoringen of tijdelijke storingen in de infrastructuur (apparatuur). Deze gasstromen vormen niet de focus van het Zero Routine Flaring (ZRF) by 2030 Initiative van de Wereldbank, dat zich concentreert op andere soorten affakkelen”, legt de oliegigant uit.

Het Stabroek-blok beslaat 6,6 miljoen acres (26.800 vierkante kilometer) en wordt beheerd door Esso Exploration and Production Guyana, een dochteronderneming van ExxonMobil, met een belang van 45%. De partners van het bedrijf in het blok zijn Hess Guyana Exploration (30%) en CNOOC Petroleum Guyana (25%).

Op basis van de plannen van ExxonMobil zullen naar verwachting tegen eind 2027 zes FPSO’s met een brutoproductiecapaciteit van meer dan 1,2 miljoen vaten olie per dag online zijn op het Stabroek-blok, met het potentieel voor maximaal tien FPSO’s om de geschatte brutoproductiecapaciteit te ontwikkelen. Ontdekte winbare hulpbronnen van meer dan 11 miljard vaten olie-equivalent.

More
articles