EXXONMOBIL WIL GASPRODUCTIE IN GUYANA ONTWIKKELEN NABIJ SURINAAMSE GRENS?

ExxonMobil bekijkt de mogelijkheden voor gasontwikkeling in Guyana zeer nauwkeurig en evalueert zelfs welke productiefaciliteit het meest geschikt zou zijn. De eerste op zichzelf staande gasontwikkeling zal waarschijnlijk meer naar het oosten worden uitgevoerd, vlakbij de grens met Suriname, omdat zich daar de grootste hoeveelheden bewezen gasvoorraden bevinden. Natuurlijk zullen deze gasten proberen te halen wat er nog valt te halen, voordat er überhaupt offshore olie uit de grond komt bij ons. Het is natuurlijk zwaar oneerlijk, aangezien zij al een aantal jaren vooruit lopen op de productie, daarom vinden wij dat er wel degelijk iets hierover gezegd mag worden. We weten natuurlijk dat er altijd eerst olie en dan pas gas uit de grond komt, maar dat wil niet zeggen dat wij moeten doen alsof onze neus bloedt. Staatsolie timmert samen met haar partners hard aan de weg om alles in place te hebben wanneer de eerste olieproductie zal plaatsvinden. Momenteel streeft men naar 2028 voor de eerste offshore olieproductie en dat wil zeggen, dat wij pas in 2032 kunnen rekenen op gas. Het lijkt allemaal heel ver weg, maar het is wel realistisch in deze business. De feiten zijn momenteel dat Staatsolie met maximaal 20 procent zou kunnen deelnemen aan de ontwikkeling van de eerste productie binnen Blok 58. De regeling komt overeen met het modelcontract voor het delen van productie, waarbij de Surinaamse staat recht heeft op het merendeel van de netto-inkomsten uit offshore activiteiten. Deze inkomsten omvatten volgens Staatsolie royalties, winstolie en belastingen en zullen naar verwachting tussen de 16 miljard en 26 miljard dollar liggen gedurende de verwachte levensduur van het productieveld van twintig jaar, afhankelijk van de heersende olieprijzen. De ontwikkeling, die op USD 9 miljard is geraamd, wordt geleid door TotalEnergies en APA Corporation. Staatsolie zal op korte termijn en met de vorige ronde aan obligaties aflopend, dus minstens USD 1.8 miljard aan investeringsvermogen dienen aan te trekken. Het doel is om twee enorme reservoirs, de Sapakara South- en de Krabdagu-velden, aan te boren – in totaal bijna 700 miljoen vaten. Pas wanneer deze ontwikkelingen zijn uitgevoerd, zal er worden gekeken naar gasexploitatie in ons offshore gebied.

GAS GUYANA

Met betrekking tot de data voor gas die de afdeling Maritieme Administratie van Guyana bezit, gebruikt ExxonMobil de Stena DrillMax om boringen uit te voeren in Haimara-2, een evaluatieput met potentiële hoogwaardige gascondensaatbronnen. De oliegigant heeft gezegd dat er technisch werk wordt gedaan met updates aan de regering over de haalbaarheid van op zichzelf staande aardgasprojecten voor de kust van Guyana.

GAS SURINAME

Onlangs in juli dit jaar, werd bekend dat de Sloanea-1-vondst van Petronas en ExxonMobil in het offshore Blok 52 in Suriname een ‘veelbelovend’ potentieel is om een aardgasontwikkeling te worden. Volgens Staatsolie duiden de huidige modellen van het Guyana-Suriname-bekken, evenals de ontdekkingen die tot nu toe zijn gedaan, op aanzienlijke volumes van zowel geassocieerd als niet-geassocieerd gas. Verder gelooft Staatsolie dat aardgas een steeds belangrijkere overgangsrol zal spelen in de langetermijnverschuiving van aardolie naar schonere energiebronnen, voor Suriname en de wereld. Staatsolie benadrukte in haar jaarverslag 2022, dat hoewel aardgas duurder is om te ontwikkelen dan olie en het van de grond af aan creëren van infrastructuur en directe markten met zich mee zou brengen, zij manieren onderzoekt om de ontwikkeling van aardgas en de afnamemogelijkheden voor onze partners en het land mogelijk te maken.

Suriname heeft diverse mogelijkheden voor eigen gastoepassingen, maar anderzijds bestaat er geen seizoensafhankelijkheid. Export en daarmee valuta positieve verdienmodellen, zijn aantrekkelijk en realistisch.

More
articles