Shell zou voor de broodnodige concurrentie in het Guyanabekken hebben gezorgd door in de eerste licentieronde van het land een bod uit te brengen. Maar toen de biedingen op 12 september werden geopend, ontbrak de naam van Shell opvallend, waardoor men zich afvroeg waarom er van gedachten was veranderd.
Shell behoorde tot de top van de ranglijst die Guyana in de gaten hield toen de biedronde werd gelanceerd. Het zou zijn teruggekeerd nadat het tien jaar geleden het Stabroekblok had verlaten. Shell was de partner van Exxon in het Stabroek-blok en verliet het bedrijf slechts een jaar voordat de ontdekking van Liza werd gedaan.
Shell zou zijn ruim veertig jaar kennis van diepwaterontwikkeling en downstream-ervaring naar Guyana hebben gebracht. Het was een van de eerste ‘Seven Sisters’ – nu Supermajors genoemd – die van het midden van de jaren veertig tot het midden van de jaren zeventig de mondiale petroleumindustrie domineerden.
En het is een plek die het nog steeds bekleedt naast Exxon, bp, Chevron, TotalEnergies, ConocoPhillips en het Italiaanse Eni.
Zelfs Chevron had interesse getoond, maar bood niet. TotalEnergies en ExxonMobil hebben echter als onderdeel van afzonderlijke groepen biedingen ingediend. De verwachtingen voor de terugkeer van Shell waren hooggespannen, aangezien de bedrijfsleiders na het verlaten van het Stabroek-blok zeiden dat het bedrijf het aanzienlijke potentieel iets te laat besefte.
Guyana’s National Procurement and Tender Administration Board (NPTAB) opende biedingsdocumenten van zes groepen die strijden om de offshore olieblokken van het land.
De groepen zijn:
*TotalEnergies, Qatar Energy en Petronas
*Delcorp Inc., Watad Energy en Arabian Drillers
*ExxonMobil, Hess en CNOOC
*Liberty Petroleum Corporation en Cybele Energy
*Sispro Inc.
*International Group Investment Inc. en Montego Energy