TotalEnergies lanceert aanbesteding voor groene waterstof

TotalEnergies heeft afgelopen donderdag een aanbesteding aangekondigd voor de jaarlijkse productie van 500.000 ton ‘groene’ waterstof, als onderdeel van de plannen van de Franse oliemaatschappij om zijn Europese raffinaderijen koolstofvrij te maken.

Het plan voor emissiereductie is bedoeld om groene waterstof, die wordt geproduceerd met behulp van hernieuwbare energie, te gebruiken om de ‘grijze’ waterstof volledig te vervangen in zijn koolstofintensieve industriële activiteiten.

TotalEnergies (TTEF.PA) zei dat de transitie naar groene waterstof de uitstoot van zijn raffinaderijen in Europa met ongeveer vijf miljoen ton CO2 per jaar zou verminderen, inclusief de drie olieraffinaderijen en twee bioraffinaderijen in Frankrijk. De aanbesteding zal een aanvulling vormen op andere kleinere, lokale projecten, voegde TotalEnergies eraan toe. De groep kondigde ook een overeenkomst aan met Air Liquide om het raffinageplatform van Gonfreville te voorzien van maximaal 15.000 ton groene en andere koolstofarme waterstof, wat naar verwachting de CO2-uitstoot met 150.000 ton per jaar zal verminderen.

“We hebben enorme hoeveelheden elektrolyzers nodig. Dit is ook het doel van deze aanbesteding: deze sector een impuls geven”, vertelde Jean-Marc Durand, directeur pe-trochemische raffinage in Europa bij TotalEnergies, aan journalisten tijdens een presentatie.

“We praten veel over groene waterstof, maar op een gegeven moment moeten spelers zoals wij zich ertoe verbinden deze sectoren van de grond te krijgen via massale aanbestedingen. Er moet sprake zijn van schaalvergroting. Dat is waar dit werk om draait.”

De groep rekent ook op verschillende regelgeving en prikkels in Europa om ‘’concurrerende’’ prijzen te verkrijgen, ‘’aangezien groene waterstof normaal gesproken twee tot drie keer zoveel kost als grijze waterstof’’, zegt Sébastien Bruna, directeur Waterstof van de afdeling Raffinage van TotalEnergies.

De wetgevers van de Europese Unie hebben deze week hun definitieve goedkeuring gegeven aan juridisch bindende doelstellingen om hernieuwbare energie dit decennium sneller uit te breiden. Een deel daarvan gaf Frankrijk een concessie om kernenergie te overwegen bij de productie van waterstof.

More
articles