In bepaalde winkels gebeurt het nog steeds dat kassamedewerkers de instructie krijgen dat er geen USD-biljetten die ouder zijn dan 2009, mogen worden geaccepteerd als betaling.
Ondanks het feit dat De Surinaamsche Bank (DSB) vorig jaar officieel bekend heeft gemaakt, dat zij alle USD-bankbiljetten accepteert, mits die niet beschadigd en/of gevlekt zijn, weigeren andere lokale banken ook bij het loket USD-biljetten die ouder zijn dan 2009. Wij begrijpen niet waarom dit nog steeds een probleem is, want ook Keerpunt heeft onlangs nog geprobeerd om USD cash geld te storten op de rekening van een klant met coupures uit 2006 en de bewuste bank heeft ronduit geweigerd deze te ontvangen.
Na lang halen en trekken besloten wij bij DSB de storting te doen en die accepteerde deze biljetten wel. Met dit artikel wil Keerpunt het bedrijfsleven en de overige banken eraan herinneren, dat in het Amerikaans wetboek duidelijk wordt aangegeven, dat alle USD-coupures ongeacht hun jaartal, geldig blijven en dat zij niet aan een vervaldatum onderhevig zijn.
Wij begrijpen daarbij ergens wel dat biljetten die zichtbaar beschadigd en/of gevlekt zijn, niet geaccepteerd worden, hoewel de dienstverlening van bankinstellingen met zich meebrengt dat zij de Amerikaanse muntuitgever, de Federale Reserve kunnen benaderen, om ook hierin te voorzien.
Dit misverstand is ontstaan, toen er een aantal maanden geleden een bericht werd gelanceerd, dat bepaalde diplomatieke instellingen geen USD-biljetten meer wilden aannemen van voor 2009. Dit bericht werd toen overgenomen door ondernemers die hun klanten tot op heden voorhouden dat zij vanwege Surinaamse bankbeperkingen, geen coupures in Amerikaanse dollars meer accepteren die vóór 2009 zijn gedrukt.
Ook Robert J. Faucher, de ambassadeur voor de Verenigde Staten van Amerika in ons land, heeft in het kader hiervan gezegd, dat de VS achter haar betaalmiddel staat ongeacht het jaartal, maar als er vragen zijn met betrekking tot de validiteit van een biljet, dan kan de ambassade die zeker onderzoeken en terug traceren via de verschillende officiële instanties, zoals de Secret Service om zeker te zijn dat het wel voldoet. “Indien dit probleem zo groot is, zijn wij bereid om een gesprek aan te gaan met de financiële instellingen die weigeren om deze biljetten te accepteren, zodat wij een oplossing kunnen zoeken.
De enige logische verklaring die ik kan hebben voor dit besluit, is dat de financiële instellingen voorzichtiger zijn geworden voor corruptie en witwassen van oude biljetten via het bankensysteem”, aldus Faucher. Mister ambassador, can you please talk to them, because in Dutch they still don’t understand! Volgens de ambassadeur is er geen vervaldatum aan de USD-biljetten, en hij verwacht dat alle banken zich houden aan de richtlijnen van het Amerikaans wetboek als het gaat om het accepteren van de USD-biljetten.
“A dollar is a dollar”, aldus Faucher. So people, you heard the man, a dollar is a dollar, of willen jullie dat wij het ook nog in het Surinaams doorcommuniceren? Nederlands en Engels komen niet aan, misschien zal Sranan Tongo helpen.
Op alle Caribische eilanden kan je met elk USD- biljet betalen, alleen in Suriname doen we weer alsof we het wiel opnieuw willen uitvinden! By the way, dit achterlijke gedrag maakt ons daarbij ook nog minder aantrekkelijk voor toeristen. Je zult die Amerikaan die wil betalen met USD-biljetten zeggen dat je zijn geld niet accepteert, omdat het een vlekje heeft of omdat het ouder is dan 2009. Die gaat je 100 procent vreemd aankijken.
Belemmeringen in betaal- en handelsverkeer maken ons nog minder competitief dan we in de regio al zijn, vooral als deze voortkomen uit onwetendheid, volgzaam kuddegedrag of het maken van willekeurig beleid, op het niveau van randfiguren, die daar de kwalificaties en het denkvermogen toe missen.