Met zijn uitspraken over de druggerelateerde reputatie van Suriname en het koloniale verleden van Suriname, maakt minister van Financiën Raghoebarsing, slechts duidelijk dat hij zelf nog steeds ‘koloniaal’ beïnvloed is. Met het ophemelen van de gezondheidzorg, het onderwijs en het ‘voorbeeldig’ gedrag van Surinamers tijdens het koloniale bewind in Suriname, berokkent deze leidinggevende toppoliticus zelfs veel schade bij de Surinaamse jeugd die al zo weinig vertrouwen heeft in de eigen Surinaamse politici.
Juist koloniaal beeld
Het is jammer dat het goed opgeleide Surinamers als minister Raghoebarsing ontgaat dat Suriname was ingericht als wingewest voor de belangen van Nederland. Bewust verzwijgt ook hij het beeld dat vele Surinamers begin jaren ‘70 tot aan de onafhankelijkheid, hun hele hebben en houwen hebben verkocht en vluchtten uit pure ellende uit een sterk verwaarloosd Suriname. De mooie faciliteiten als goede gezondheidszorg en goed onderwijs hadden de Nederlanders in Nederland. Zelfs het ‘mooie gedrag’ van Nederlanders, waaronder discipline, orde, beleefdheid, op tijd komen en afspraken nakomen, rechtvaardigheid, kwaliteit, was beperkt tot de grenzen van Nederland in Europa. Waarom verzwijgt hij de structurele discriminatie vanuit de Nederlandse samenleving, waar Surinamers nog steeds mee te maken hebben? Hij is kennelijk ook vergeten dat Surinaamse kinderen die in Nederland terechtkwamen, een klas werden teruggezet, omdat het onderwijs in Suriname niet hetzelfde niveau had als in Nederland. Voorzieningen die in Nederland er wel waren voor Nederlanders zoals AOV, betaalde gezondheidszorg en andere sociale voorzieningen voor onder andere werklozen, waren er niet voor Surinamers in Suriname.
Nederlandse drugskraan
Ook verzwijgt de minister dat de drugsactiviteiten in Suriname direct verband houden met activiteiten in drugsland Nederland. En dat deze drugsactiviteiten reeds lang voor de onafhankelijkheid er waren, maakt zijn gebrek aan kennis over de geschiedenis van de drugshandel in Suriname, duidelijk. Hij beseft daardoor niet dat het afkomen van de druggerelateerde reputatie heden ten dage eerder bijna een onbegonnen zaak is en een kwestie is geworden van dweilen met de ‘Nederlandse drugskraan’ open.
Eigen verantwoordelijkheid
Surinaamse beleidsmakers zouden op een veel betere wijze invulling kunnen geven aan de eigen verantwoordelijkheid zij beseften hoe het koloniaal verleden nog steeds doorwerkt binnen de overheid en met name op het ministerie van Financiën. Zo kan de minister van Financiën in een korte tijd de transparantie van het financieel beleid van de regering sterk verbeteren door de slotrekeningen op tijd bij De Nationale Assemblee (DNA) in te dienen. De slotrekeningen zijn realisaties van de begrotingen die elk jaar weer door de Rekenkamer worden opgesteld. Deze dienen als onderdeel van de verantwoording van de regering ook behandeld en besproken te worden door DNA net zoals de begrotingen. Een evaluatie van het gevoerde regeerbeleid zou het functioneren van de overheid en de transparantie sterk verbeteren. Deze wettelijk bepaalde behandeling van slotrekeningen heeft nimmer plaatsgevonden, hoewel de Rekenkamer in Suriname is opgericht in 1954 onder toeziend oog van politiek Den Haag.
Soevereine hervormingen
Als Raghoebarsing zijn rol begreep als minister van een soeverein land, dan zou ook de inbeslagname van 19.5 miljoen euro in 2018 allang een punt van bespreking met politiek Den Haag zijn geweest. Of zouden de hervormingen op de Belastingdienst zijn doorgevoerd, waar er nog steeds beslagen worden gelegd met formulieren waarop staat: ‘in naam van de koningin’. Of zou er beter onderhandeld zijn met het IMF door beter te benutten de eigen Surinaamse financiële opties en mogelijkheden. Of zou hij de hervormingen van het overheidsapparaat doorvoeren zoals decentralisatie van de staatsfinanciën, transparante aanbestedingen, het automatiseren van de overheidsdiensten en last but not least, het online brengen van de financiële huishouding van de staat.
Krachtige politici
Minister Raghoebarsing versterkt met zijn uitspraken het beeld alsof de VHP de soevereiniteit van Suriname wil opgeven en het liefst op de schoot van politiek Den Haag wilt gaan zitten. Hij zou er juist alles aan moeten doen het vertrouwen te winnen van de Surinaamse jeugd die in een onafhankelijk Suriname is geboren en ook zo denken. Door een eerlijke en juiste analyse van ons koloniaal verleden en met een sterk geloof in het eigen kunnen, zou hij juist nu door zijn daden de soevereiniteit en daarmee onder andere de jeugd van Suriname kunnen versterken. Het Surinaamse volk kijkt met ongeduld uit naar krachtige Surinaamse politici die zo met hervormingen een blijvende verlichting zouden kunnen brengen in de armoede en ellende die zijn falende regering heeft verergerd in de afgelopen drie jaar, aldus de PALU in een persbericht.