Raghoebarsing: ‘Sociale uitkering is een hulp, je moet zelf ook iets doen’

Financiënminister Stanley Raghoebarsing stelde onlangs tegenover de redactie, dat er heel veel geld gaat naar de gezondheidszorg. Er moet daarom volgens de minister, goed worden gekeken hoe het geld wordt beheerd. “Tot nu heeft de gezondheidszorg een open-end financiering en dat betekent, dat alles dat wordt aangevraagd, wordt gegeven. Dit is natuurlijk niet houdbaar. Gezien de enorme hoeveelheid aan middelen die naar de zorg gaan, moet de besteding en de verantwoording gewoon beter, waardoor er ook veel kan worden bespaard.”

Voor de begroting van dit jaar is ongeveer SRD 51 miljard uitgetrokken. Een groot deel daarvan – ruim SRD 17 miljard – gaat naar schuldaflossingen en SRD 16 miljard gaat naar sociaal beleid (sociale uitkeringen, kinderbijslag, armoedebestrijding). Er gebeurt volgens Raghoebarsing heel veel aan herverdeling van inkomsten van de staat en veel mensen zijn ontevreden daarover. “Er moet wel gezegd worden, dat sociale uitkeringen niet bedoeld zijn om een leven te garanderen. Het helpt en is een extraatje, maar je moet zelf ook iets proberen te doen. Het is bedoeld om je te helpen het hoofd boven water te houden, maar als je niets doet en denkt dat je met een sociale uitkering uitkomt, dan is dat niet de bedoeling. Alle debatten die de illusie geven dat je met een sociale uitkering in je levensonderhoud kunt voorzien, zijn een valse belofte. Sociale uitkeringen zijn er om te helpen, maar alleen daarmee kan je niet uitkomen”, aldus de minister.

Er gaat volgens Raghoerbarsing veel geld naar de sociale uitkeringen en wat overblijft, is voor lonen, salarissen en beleid. Het geld dat beschikbaar is voor beleid, komt uit middelen van leningen die nog benut moeten worden. Dit zijn volgens de minister leningen die er waren, maar er zijn ook nieuwe leningen bijgekomen om oude schulden af te lossen. “De nieuwe leningen die zijn afgesloten, hebben betere rentepercentages en de looptijd is heel lang. Op die manier probeert de staat al zijn uitgaven te overbruggen.”

More
articles