Stakeholders van de waardeketen bosbijprodukten kiezen bestuur

Belanghebbenden uit de subsectoren van honing, podosiri, kokos, cacao, oliën, kruiden en de cosmetica-industrie, hebben op 29 augustus het eerste multi-stakeholders coördinatieplatform opgericht dat verzamelaars, producenten, verwerkers, bedrijfsondersteunende organisaties en overheidsinstellingen samenbrengt uit de waardeketen bosbijprodukten. Het Suriname Agriculture Market Access Project (SAMAP) heeft in samenwerking met de ministeries van Landbouw (LVV) en Regionale Ontwikkeling (ROS), dit evenement gefaciliteerd, waarbij er een managementbestuur en vertegenwoordigers werden gekozen door middel van een democratisch proces.

De sector bosbijprodukten is een niet-traditionele sector, waar Suriname een sterk potentieel heeft om de economie te diversifiëren en waar veel personen vooral uit rurale gebieden en het binnenland, op een duurzame manier ondernemen en profiteren van deze bosbijprodukten. Ondanks de groeiende mogelijkheden op de binnenlandse en exportmarkten voor producten zoals podosiri, oliën van maripa, noten en vele kruiden die in het Amazoneregenwoud van het land groeien, was deze sector decennialang niet zichtbaar genoeg. Met technische ondersteuning van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) en het SAMAP-project, heeft deze brede sector een langetermijnvisie gedefinieerd en een vijfjaren strategischplan (2023-2027) ontwikkeld met concrete prioriteiten die jaarlijks zullen worden geïmplementeerd.

Het nieuw gekozen bestuur zal de uitvoering van deze plannen leiden en de publiekprivate samenwerking consolideren die door de deelnemende belanghebbenden wordt omarmd. Het bestuur van het Platform Bosbijprodukten bestaat uit negen leden van de private sector en een vertegenwoordiging van de ministeries LVV, EZ en ROS. Het bestuur wordt ook ondersteund door een adviesraad waarin organisaties uit de academische wereld, financiële en andere ondersteunende instituten vertegenwoordigd zijn. De directeur van Landbouw, LVV, Jeetendra Kalloe, feliciteerde het nieuwe bestuur van het platform en bevestigde de actieve participatie van de ministeries die deelnemen aan dit platform om samen te werken en partnerschappen aan te gaan met alle belanghebbenden om de sector verder te stimuleren, veerkrachtiger en duurzamer te maken en verbeterde markttoegang te bereiken.

“Het is met grote eer en nederigheid dat ik de positie van voorzitter van dit platform aanvaard om verder te bouwen aan de kansen en mogelijkheden van deze specifieke sector, samen met alle belanghebbenden en in goede trouw”, zei de nieuw gekozen voorzitter, Cyrano Asoiti, die ook de Subsector Podosiri vertegenwoordigt. Dit is het derde platform dat met de ondersteuning van FAO/SAMAP in Suriname is opgericht, naast de Fruit & Groenten Export en de Cassave Platformen, die momenteel volledig operationeel zijn. SAMAP is een initiatief van de regering van Suriname onder leiding van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en wordt uitgevoerd door de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) met middelen van de Europese Unie (EU). Het belangrijkste doel is om de duurzame ontwikkeling van de landbouw te versterken door middel van een meer concurrerende en veiligere productie die de markttoegang voor groenten, fruit, wortel- en knolgewassen en bosbij-producten zal vergroten.

More
articles