DENGUE-UITBRAAK TYPE 3

In de afgelopen periode is er in Suriname een stijging van het aantal dengue-gevallen geconstateerd. Daarbij is er ook in de hele regio sprake van een toename van het aantal meldingen. Het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) heeft sinds juli de dengue preventie-activiteiten geïntensiveerd, door onder meer de bespuitingswerkzaamheden op te voeren. Ook minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid heeft tegenover de media gemeld, dat bespuitingen wederom opgepakt zouden worden. Al enkele maanden is het ministerie van Volksgezondheid bezig de voorlichting met betrekking tot het voorkomen van dengue te intensiveren. “Er is een stijgende trend in de regio geconstateerd en ook in Suriname werd in de afgelopen periode een groot aantal meldingen van vermoedelijk denguegevallen geregistreerd, vandaar  dat het ministerie reeds gestart is met het geven van voorlichting over dengue en het nemen van preventieve maatregelen’’, benadrukte Ramadhin.

In Nickerie is er momenteel een dengue-uitbraak geconstateerd, waarbij heel veel mensen met dengue zich melden bij de Spoed Eisende Hulp (SEH) van het Mungra Medisch Centrum (MMC). De manager van de SEH, dokter Joyce Abbout, heeft vorige week deze mededeling gedaan tegenover journalisten. Volgens de manager waren er ruim 30 kinderen met dengue-symptomen reeds opgenomen in het MMC. “Op de vrouwenafdeling zijn in juli 26 vrouwen opgenomen en tot 18 augustus was het aantal 23. Het aantal mannen dat in juli is opgenomen in het MMC met dengue, bedroeg 28 en tot gisteren was het aantal 18”, aldus Abbout. De cijfers geven volgens haar aan, dat er een drastische toename te merken is in het aantal denguegevallen.

Zij benadrukt dat het hier slechts om gevallen gaat die bij MMC zijn aangemeld. In juli waren er 6 opnames in de Medium Care Unit (MCU) en tot en met donderdag waren er voor deze maand 10 opnames in de MCU. Abbout merkt op dat er de afgelopen tijd heel veel opnames zijn geweest en dat de SEH veel bezocht wordt door mensen die klachten hebben die overeenkomen met symptomen van dengue. Per dag zijn er ongeveer 150 aanmeldingen van zulke gevallen. Hieronder bevinden zich ook kinderen. Het meest zorgwekkende is volgens Abbout, dat er ook patiënten zijn met dengue die op de MCU worden opgenomen. Er zijn zegt zij, ook gevallen bij die zodanig gecompliceerd zijn dat de patiënt voor verdere medische behandeling naar het Academisch Ziekenhuis Paramaribo moet worden verwezen.  Joshi Matai-Bhagoli, hygiënist in het MMC, zegt dat de data met betrekking tot denguegevallen die zich aanmelden bij de SEH, sinds januari van dit jaar worden verwerkt.

Aan de hand van die data wordt er rapportage gedaan, zodat er preventiemaatregelen getroffen kunnen worden in het district. De stijgende trend van de gevallen begon volgens Matai-Bhagoli in de maand juli en zet zich nog steeds voort. Zij zegt ook dat er heel veel mensen zijn die besmet zijn met dengue, maar dat zij zich niet bij een zorginstantie, SEH, huisarts of RGD-poli aanmelden. De data die het MMC verzamelt, is uitsluitend van de patiënten die zich bij die zorginstelling hebben gemeld.  De mensen die zich aanmelden met symptomen van dengue, komen veelal uit de ressorten Nieuw Nickerie en de Westelijke Polders.

“Nu zijn er ook heel wat mensen van de Oostelijke Polders die zich aanmelden. In Wageningen en Coronie zijn er wel gevallen van mensen die zich hebben aangemeld, maar niet zoveel.’’ Stephanie Cheuk-Alam, hoofd Milieu-Inspectie van het BOG, heeft onlangs in gesprek met de Communicatie Dienst Suriname gezegd, dat de toename van denguegevallen deels te wijten is aan het type 3 dengue, dat nu hoofdzakelijk rondgaat. “Er zijn vier verschillende typen dengue en in Suriname komen alle vier voor, maar op dit moment is het hoofdzakelijk type 3 dat nu verspreid wordt”, stelt de hoofdinspecteur. Zij geeft aan dat dit type van het denguevirus gedurende 21 jaar niet in Suriname was. ‘’Dat wil zeggen dat 21 jaar lang niemand aan het virus is blootgesteld’’, aldus Cheuk-Alam. Nu is een groot deel van de Surinaamse populatie, voornamelijk jongeren onder de 20, kwetsbaar voor dit type dengue.

Het gevolg hiervan is dus een stijging in het aantal besmettingen. Er wordt op dit moment gewerkt om de locaties waar de besmettingen vandaan komen te achterhalen en deze aan te pakken door middel van bespuitingen. “We zitten nu in een moeilijke situatie, omdat de rapportage vanuit de artsen niet optimaal plaatsvindt.

De bespuiting doodt slechts de volwassen muskieten en bij frequente grootschalige bespuiting is de kans groter dat de muskiet resistent wordt tegen het middel’’, verduidelijkt Cheuk-Alam.

Keerpunt wil in deze kwestie weten in welke omgevingen er reeds is gestart met bespuitingswerkzaamheden, want tot op heden hebben wij geen melding ontvangen uit de verschillende buurten waar deze voertuigen zijn geweest. Wij hopen dat deze voertuigen daadwerkelijk worden ingezet, want gezien het aantal opnames en het risico dat jonge kinderen lopen wanneer zij besmet raken, is het een zeer zorgwekkende situatie. Wij hebben met betrekking tot het aantal denguegevallen ook vernomen, dat er heel veel jonge kinderen positief worden getest op dengue. In sommige gevallen brengen de ouders hun kinderen veel te laat naar de dokter, waardoor de ziekte ernstige gezondheidsgevolgen heeft voor deze jonge kindjes.

Wij willen deze ouders erop attenderen, dat hoewel de symptomen in eerste instantie op een griep lijken, een bezoek aan de huisarts niet uit te stellen, want het kan fataal aflopen wanneer er niet goed wordt gehandeld, met name bij kwetsbare personen en jonge kinderen.

More
articles