Voortzetting realisering duurzame ontwikkeling Landelijk Woningbouw Programma Fase I

Op Reeberg in het district Wanica, is het Landelijk Woningbouw Programma (LWBP) Fase 1 van start gegaan. President Chandrikapersad Santokhi heeft bij deze gelegenheid, op vrijdag 25 augustus 2023, de aanwezigen toegesproken en het naambord onthuld. Het staatshoofd vergeleek een sterk fundament van een woning met het fundament dat de regering legt voor de ontwikkeling van het land. Op het perceelland van 63 hectare te Reeberg, zullen ruim 600 kavels bouwrijp gemaakt worden.

President Santokhi herinnerde ook aan de belofte van de regering, namelijk een bouwperceel voor eenieder, hetgeen van start ging met de landelijke registratie. Van de 70.000 geregistreerden, hebben reeds 30.000 een perceel ontvangen. Het grootste probleem is echter dat de mensen nog geen toegang hebben tot hun terrein.

De regering heeft besloten de gebieden te ontwikkelen. Verder is gezorgd voor goedkoop kapitaal, door onder meer de 7 procent kasreserve voor woningbouw te verruimen naar SRD 950.000. De regering is volgens het staatshoofd, bezig met tal van investeringsprojecten in combinatie met het bedrijfsleven, waaronder bouwprojecten. President Santokhi zegt dat het project Reeberg ook werkgelegenheid en spin-off naar de lokale markt betekent. Verder krijgen aannemers die al geruime tijd op betalingen vanuit de overheid wachten, ook de gelegenheid een bijdrage te leveren.

Minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken, zegt dat het Landelijk Woningbouw Programma Fase 1 goed is voorbereid en dat er streng toezicht zal worden gehouden op de uitvoering.

De idee is om 2500 woonoplossingen te bedenken. Na het aantreden van de regering zijn alle woningbouwprojecten geïnventariseerd. Het project Reeberg was een van de projecten die geen kans van slagen hadden. Na Reeberg zullen ook de terreinen aan de Merveilleweg en de Peprepinweg bouwrijp gemaakt worden. Het gaat om zo’n 1200 kavels. Minister Nurmohamed spreekt van een duurzaam beleid, waarbij de woonhuizen ook daadwerkelijk moeten worden opgezet. Daarvoor zijn er volgens hem faciliteiten gecreëerd bij de banken.

Mark Rommy van het woningbouwbureau, zegt dat deze nieuwe fase, niet alleen het begin van een grootschalig project markeert, maar ook de voortzetting belichaamt van inspanningen, die al tientallen jaren in de maak zijn.” Volgens Rommy heeft de voormalige regering in 2000 de basis gelegd voor de formulering van een sectorplan voor huisvesting, gevolgd door een baanbrekend rapport over de herstructurering van de huisvestingssector in 2003.

Rommy maakt duidelijk dat het hoogtepunt kwam in 2006, toen het sectorplan officieel werd goedgekeurd, wat de weg vrijmaakte voor een gestadige stroom van inspanningen op het gebied van woningbouw.

Ook het ministerie van Sociale Zaken heeft een bijdrage in deze toewijding van voortdurende vooruitgang geleverd en dat leidde tot de aanneming van de Kader Wet Huisvestingsplan in 2012, waarbij de wetgevende basis werd gelegd om de huisvestingssector opnieuw vorm te geven.

In 2019 werden twee van de zes geplande wetten voor het Huisvestingsplan 2006/2012 aangenomen, met de resterende vier die in 2020 weer werden opgepakt.

De behoefte aan versnelling bracht president Chandrikapersad Santokhi ertoe, om in december 2022 de Stuurgroep en het Project Bureau in te stellen, die direct onder het Kabinet van de President vallen.

“Met medewerking van diverse stakeholders, waaronder betrokken ministeries, werd het Landelijk Woningbouw Programma Fase 1 2023- 2025 voorbereid”, aldus het Project Bureau.

More
articles