Investeerders enthousiast over nieuwe olie-ontdekkingen in Suriname

President Chandrikapersad Santokhi had toen hij aantrad, zijn hoop gevestigd op een grote oliehausse om de crisisgevoelige economie van Suriname, nieuw leven in te blazen. De oliehausse liet langer dan gedacht op zich wachten, aangezien de Franse maatschappij TotalEnergies de definitieve investeringsbeslissing (FID) van 1 miljard dollar voor Blok 58 voor de kust van Suriname, uitstelde. Bezorgdheid over de boorresultaten en een hoge gas-olieverhouding voor de vijf ontdekkingen die sinds 2020 zijn gedaan, werden als redenen voor de vertraging genoemd. Die vertraging, waarbij de FID oorspronkelijk gepland was voor 2022, heeft de levering van de eerste olie in Suriname vertraagd. Dit heeft ook ernstige gevolgen gehad voor de regering, die kampt met een schuldencrisis en een extreme inflatie. De oorsprong van de economische crisis in Suriname, kan worden gevonden in het tienjarige regime van voormalig president en veroordeelde van de 8 Decembermoorden, Desi Bouterse. Door de wijdverbreide corruptie, misdaden en buitensporige uitgaven bevond Suriname zich in een financieel verzwakte staat die nog werd verergerd door de pandemie van 2020, die het Zuid-Amerikaanse land met minder dan zevenhonderdduizend inwoners, bijzonder hard trof.

Suriname bleef ruim drie jaar lang in gebreke met zijn schulden, waarbij de regering die aantrad in 2020, gedwongen werd een reddingspakket van 688 miljoen dollar te verkrijgen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in ruil voor het doorvoeren van opgelegde economische hervormingen om de uitgaven in toom te houden. De sleutel tot deze maatregelen was dat de Centrale Bank van Suriname de Surinaamse dollar liet zweven, de brandstofsubsidies afschafte, de publieke loonuitgaven in toom hield en een plan implementeerde om de elektriciteitssubsidies geleidelijk af te schaffen. Hoewel er tekenen zijn dat er enkele zwaarbevochten economische overwinningen op komst zijn, gaat de Surinaamse economie nog steeds gebukt onder de excessen van de vorige regering en de gevolgen van de pandemie van 2020. Het is om deze redenen dat president Santokhi uitkijkt naar de enorme aardolierijkdommen die zich vermoedelijk onder de territoriale wateren van Suriname bevinden. Suriname hoopt de enorme oliehausse te kunnen herhalen die gaande is in buurland Guyana, dat profiteert van een enorme door aardolie aangedreven economische meevaller waardoor zij nu de snelst groeiende economie is ter wereld. Deze plannen kregen in 2022 een zware klap, toen TotalEnergies de cruciale FID van een miljard dollar uitstelde die nodig was voor de ontwikkeling van Blok 58 voor de kust van Suriname. De ontwikkeling van Blok 58 lijkt, na een lange vertraging, weer op de rails te staan. TotalEnergies, 50 procent partner in het blok APA Corporation, rapporteerde consequent solide resultaten voor de evaluatieputten die werden geboord bij de ontdekkingen van Sapakara en Krabdagu.

In de nieuwste ontwikkeling bevestigde de taxatieboring bij de Krabdagu-3-put, dat de bron die werd geïdentificeerd door de ontdekkingsput van Krabdagu, zich 14 kilometer naar het zuiden uitstrekt. De gegevens verzameld uit de ontdekkings- en beoordelingsputten in Krabdagu, worden geanalyseerd om de omvang van de geïdentificeerde olievaarweg te bepalen, die volgens de APA groter is dan 25 kilometer. Volgens een verklaring van APA uit februari 2023, zijn bij de ontdekkingen van Sapakara en Krabdagu meer dan 800 miljoen vaten olie geïdentificeerd. In de resultaten van APA voor het tweede kwartaal van 2023, verklaarde het bedrijf dat momenteel een oliehubproject voor de ontdekkingen van Sapakara en Krabdagu wordt uitgevoerd. APA streeft ook naar de oprichting van een LNG-platform in offshore Suriname. Het gas, dat een bijproduct zal zijn van het boren in de kust van Suriname, zal in eerste instantie opnieuw worden geïnjecteerd om de oliewinning te verbeteren met het oog op de export van LNG op de lange termijn. Er wordt al enige tijd gespeculeerd dat de productieve olieroute in het Stabroek-blok voor de kust van Guyana zich door het noordelijke deel van het naburige Corantijn-blok uitstrekt tot in Blok 58.

De laatste door APA aangekondigde boorresultaten, gekoppeld aan de Kawa-1- en Wei-1-ontdekkingen van CGX Energy in het noordelijke deel van het Corantijnblok, geven aan dat dit heel goed het geval zou kunnen zijn. Als deze veronderstelling juist blijkt te zijn, zal dit eerdere schattingen ondersteunen dat Blok 58 maar liefst 6,5 miljard vaten exploiteerbare oliebronnen zou kunnen bevatten. Dat zal het blok tot een bezit van onschatbare waarde maken dat in staat is een olieboom in Suriname te ondersteunen op de schaal waarvan Guyana profiteert.

Bron: Oilprice.com

More
articles