Verlengers grondhuurpercelen geconfronteerd met grondroof

Verlengers van hun grondhuurpercelen, raken steeds meer geconfronteerd met het feit dat hun percelen worden ‘doorverkocht’ aan derden, terwijl zij een aanvraag hebben lopen. Volgens deze personen krijgen zij steeds weer te horen dat er wordt gewerkt aan hun aanvraag, maar dat blijkt niet het geval te zijn. Het gaat in dezen om gedupeerden uit het district Wanica, Saramacca, Commewijne en Nickerie. Aan de regering en de leiding van het parlement is reeds een brief gericht, om zaken nader te bekijken en een oplossing te brengen. Ook eisen ze een intern onderzoek naar ambtenaren die zich schuldig maken aan het doorverkopen van de percelen.

Soerin Goerdyal, initiatiefnemer van de groep, verklaart in gesprek met een lokaal medium, dat het gaat om verlenging van de grondhuur, die voor 40 jaar geldig is. Zes maanden voordat het recht op grondhuur zou vervallen, heeft Goerdayal verlenging aangevraagd van het terrein, waar drie generaties van zijn familie op wonen. Er staat een huis op het perceel waar aan landbouw wordt gedaan. Hij heeft regelmatig contact gemaakt met het Domeinkantoor, waar hem is meegedeeld dat zijn aanvraag in behandeling is. Vorige week kreeg hij via een landmeter te horen, dat zijn perceel in vijf delen verstrekt is aan vijf stichtingen. Volgens hem is er hierbij nimmer contact met hem gemaakt.

De groep roept de samenleving op om haar grondstukken verder te checken en na te gaan of zaken nog op hun naam staan. Ook worden anderen benadeelden opgeroepen zich te bundelen in de groep.

 

More
articles