SAFE CITY CAMERA’S BUITEN WERKING?

NDP-parlementariër Melvin Bouva heeft onlangs in DNA tijdens de behandeling van de Wet Instelling Verkeers-autoriteit, de aandacht van de regering gevraagd voor het herstel van de Safe City camera’s. Volgens de parlementariër zijn negen monitors al enige tijd buiten werking, maar wordt er vanwege de overheid niets gedaan om deze te repareren. Bouva verwees naar de vele momenten waarop het systeem zijn nut heeft bewezen. Volgens Bouva kunnen kwaadwilligen misbruik maken van deze gelegenheid en criminele handelingen plegen. De parlementariër vroeg daarom aan de regering of zij geld en tijd kan besteden aan de monitors, zodat het Command Center optimaal kan functioneren.

Keerpunt is het niet vaak eens met Bouva, maar in dezen willen wij hem wel ondersteunen, omdat wij inmiddels weten wat de toegevoegde waarde is wanneer deze camera’s optimaal functioneren. De eerste camera’s in het kader van het Safe City Project van de overheid, werden in september 2018 bevestigd aan een mast op de hoek van de Sidodadistraat op Leonsberg. Telesur presenteerde toen de eerste beelden van de live camera’s aan de toenmalige procureur-generaal, de korpschef en de ministers van Justitie en Politie en Openbare Werken; Transport en Communicatie. Het project moest toen vóór eind december 2018 afgerond zijn met honderden verschillende camera’s. Het doel van dit project was om de veiligheid op straat, met name op het gebied van verkeersovertredingen en criminaliteit, te verhogen.

Gardelito Hew A Kee, die toen president-commissaris was van Telesur, vertelde dat de camera’s via ondergrondse kabels aangesloten zijn op de centrale meldkamer van de overheid, waardoor diverse diensten zoals de politie, snel ingezet kunnen worden wanneer er zich een calamiteit voordoet. De camerabeelden zijn per direct beschikbaar voor de politie en de veiligheidsdiensten en worden zes maanden en indien nodig, zelfs langer bewaard. Terwijl het systeem niet te hacken is, is de apparatuur daarnaast bestendig tegen schokken en water, waardoor zij niet gemakkelijk defect raakt. Het onderhoud van de apparatuur zou de eerste twee jaar verricht worden door Huawei Technologies, waarna Telesur het zou overnemen. Volgens Hew A Kee konden de camera’s maximaal zeven jaar meegaan. We leven thans is het jaar 2023 en dat wil zeggen dat de camera’s al vijf jaar actief zijn en dezelfde meneer Hew A Kee zit achter slot en grendel en is een van de verdachten in de SPSB-fraudezaak. Maar het systeem van de Safe City Camera’s heeft nooit optimaal gewerkt, want de redactie van De West, vroeg Hew A Kee in september 2020, wat in dezen de mogelijkheden zijn van het camerasysteem. Volgens Hew A Kee was de gezichtsherkenning van het systeem niet geactiveerd. “De politie werkt met het systeem en indien er een misdaad heeft plaatsgevonden, weet de politie hoe te handelen met het verdere politioneel onderzoek.

De facial recognition (gezichtsherkenning) is niet geactiveerd, echter kunnen kentekenplaten wel getraceerd worden”, aldus Hew A Kee. Wij vragen ons ook af wat er is gebeurd met de presidentiële werkgroep die is geïnstalleerd door president Chandrikapersad Santokhi op vrijdag 22 juli 2022. De werkgroep Command Center Safe City kreeg de opdracht  om alle knelpunten te onderzoeken en te inventariseren. Ook moest er gekeken worden op welke wijze alle diensten in geval van calamiteiten, effectief gebruik kunnen maken van de operationele unit. Deze werkgroep heeft een jaar de tijd gehad en als wij nu horen dat monitoren niet werken enz., dan vragen wij ons af wat zij precies hebben bewerkstelligd. Of heeft dit iets te maken met de schenking van China in januari van dit jaar van USD 15 miljoen voor de installatie van camera’s in geheel Suriname met uitzondering van het district Sipaliwini? Het gaat hier om de uitbreiding van het Safe City Project.

Deze uitbreiding wordt Safe City  3 genoemd en volgt na Safe City 1 en 2. Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie en de Chinese diplomaat Jia Jinyi, tekenden deze overeenkomst op de Chinese ambassade.

In een persbericht van de CDS werd gesteld, dat het Safe City 3-project onderdeel is van het China-aid Road Monitoring Project in Suriname. De politie zou met het Safe City 3-project meer armslag krijgen in het opsporen van strafbare delicten. Keerpunt vraagt zich af of de camera’s die al geruime tijd niet meer werken in onze binnenstad, zoals die in de omgeving van de Toren van Financiën op de hoek van de Lim A Po- en Mirandastraat, ook vervangen zullen worden.

Dit is natuurlijk maar een voorbeeld, want er zullen nog een aantal camera’s buiten werking zijn en indien men streeft naar het opsporen van strafbare feiten, dan zijn deze camera’s zeker heel handig voor de politie. Dit hebben wij reeds ondervonden tijdens de plunderingen van 17 februari jongstleden.

More
articles