Amerikaanse ambassade rondt training Crisismanagement aan hulpdiensten Suriname af

Van 21 t/m 25 augustus heeft een team van specialisten uit de Verenigde Staten een crisismanagementtraining gegeven aan 60 vertegenwoordigers van organisaties, zoals het Korps Politie Suriname (KPS), het Korps Brandweer Suriname KBS), het Nationaal Leger (NL) en het Korps Penitentiare Ambtenaren (KPA) in ons land, die verantwoordelijk zijn voor het ingrijpen bij noodsituaties en ‘First Responders’.

Het programma omvatte vier trainingsdagen in het Torarica Resort over onderwerpen als fysiologische en psychologische effecten op de besluitvorming, belang van Community Engagement, Incident Management, Unified Command and Control, terroristische tactieken, tactische operatiecentra en communicatieprincipes.

Gisteren werd afgesloten met een gezamenlijke paraatheidsoefening op het terrein van de Amerikaanse ambassade.

Ongeveer 60 hulpverleners van de bovengenoemde korpsen en ambassadepersoneel namen deel aan de oefening, waarbij ze praktijkervaring opdeden in het omgaan met crises. Een dergelijke zware noodsituatie (protestdemonstratie van 17 februari jl.) waarbij het functioneren van welke aard dan ook, ernstig verstoord raakt.

Een first responder is een hulpverlener, die na te zijn gealarmeerd door de meldkamer Ambulancezorg, wel of niet door middel van het reanimatienetwerk voor de burgerhulpverlening, als eerste ter plaatse komt en competent is om CPR toe te passen (de ademhaling en de bloedsomloop van een persoon kunstmatig overnemen), in afwachting van de komst van een ambulance-eenheid.

Tijdens de slotceremonie bedankte de directeur van het NCCR, kolonel Jerry Slijngaard, die bij de laatste oefening aanwezig was de Amerikaanse ambassadeur voor de training, en was zeer ingenomen met de prestatie van de deelnemers en benadrukte het belang van crisisparaatheid. Slijngaard herinnerde zijn gehoor aan 17 februari en gebruikte de NCCR-slogan “Kon unu dringi dresi wakti siki, om te allen tijde voorbereid te zijn op calamiteiten”, aldus Kolonel Jerry Slijngaard van het Nationaal Coördinatie Centrum Rampencentrum (NCCR).

De Amerikaanse assadeur Robert Faucher merkte op, dat “het team dat de hulpverleners heeft getraind, Suriname twee maanden geleden in juni bezocht met de lokale autoriteiten om een programma op maat te maken, dat uniek is voor ons land’’.

Ook presenteerde Faucher de achtergrond van de trainers, van waar ze  afkomstig zijn en verbonden aan vooraanstaande federale en staatsagentschappen in de Verenigde Staten, waaronder de Maryland Law Enforcement, de U.S. Border Patrol, de United States Marine Corps en het Federal Bureau of Investigation.  Ze hebben gemiddeld meer dan 20 jaar ervaring in wetshandhaving en in het leger.

Faucher wees ook erop dat de voorbereiding en uitvoering van de training US-dollar 325.000 heeft gekost. ‘’De training maakt deel uit van een programma voor een bredere samenwerking op het gebied van crisisparaatheid tussen de Verenigde Staten en Suriname, waaronder de gezamenlijke militaire humanitaire oefeningen en een recente donatie van USD 200.000 voor veiligheidssamenwerking, naast training en uitrusting voor een veilige en effectieve crowd management,’’ aldus Faucher.

More
articles