Middelen dienen in een speciaal fonds te worden geplaatst
Minister Marciano Dasai van Ruimtelijke Ordening en Milieu, is van mening, dat Suriname spoedig kan verdienen aan koolstofkredieten. Volgens de bewindsman kunnen we, als we het werk verzetten, binnen twee maanden al verdienen. Hij geeft aan dat er vanaf 2016 metingen zijn gedaan van projecten waar er sprake is van carbonreductie. “We hebben koolstofkredieten gemeten tussen 2016 en 2021 en die zijn gerapporteerd volgens de richtlijnen van de United Nations Framework Convention on Climate Change. Er moet gewerkt worden aan beleidvorming hierover en het gereedmaken van de nodige wetgeving.”
Volgens de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), is de vraag of de kersverse minister van ROM, ons verblijdt met dit zo goede nieuws. “Hoe kan deze minister binnen twee maanden realiseren, wat de vorige ministers in jaren niet is gelukt?
Was het al tot in de puntjes voorbereid of heeft deze sympathieke minister zich nu al de praktijk van het doen van loze beloften eigen gemaakt?”, aldus de VES.
De VES is voorstander van het inzetten van de carbon negatieve status als verdienmodel voor Suriname. “Daarvoor dient er beleid te worden uitgevoerd met betrokkenheid van alle relevante stakeholders, waaronder ook de civil society. Daartoe dient het ‘plan’ van de minister te worden gedeeld met de samenleving”, benadrukt de VES.
Het verdienmodel dient volgens de VES transparant te zijn en voor iedereen helder en duidelijk. “Hoeveel zal Suriname hieraan verdienen en waar zal het aan worden besteed. In elk geval niet aan het vergroten van het uitpuilend staatsapparaat. De middelen dienen in een speciaal fonds te worden geplaatst. Duidelijk dient ook te zijn hoeveel besteed zal worden aan maatregelen ter behoud van onze bossen en biodiversiteit. Diverse ‘tussenpersonen’ die tot de groep ‘Friends, Family en Sponsoren’ behoren, staan klaar om aan de carbon credits te verdienen. Transparantie is noodzakelijk om te voorkomen dat ook met carbon credits de zakken van de loyalisten worden gevuld”, stelt de VES vast.