Guyana rapporteert 11 dengue-sterfgevallen

Guyana kampt momenteel met een golf van dengue-besmettingen. De Guyanese minister van Volksgezondheid, Frank Anthony, heeft gisteren bevestigd, dat 11 mensen zijn overleden aan de gevolgen van dengue en dat 239 mensen in het ziekenhuis zijn opgenomen. News Room meldde eerder deze week, dat 6 kinderen zijn overleden nadat ze besmet waren geraakt met dengue.

‘’Dengue is endemisch in Guyana en de regio van Amerika. Om de paar jaar is er een cyclische toename van gevallen van dengue als gevolg van onder andere seizoens- en klimatologische omstandigheden. De regio van de Amerika’s hebben de afgelopen maanden een aanzienlijke toename van denguegevallen geregistreerd. Er zijn 2.102.848 gevallen geregistreerd van januari tot juni 2023, waarvan 3210 werden geclassificeerd als ernstige dengue met 876 doden. Het hoogste aantal gevallen binnen deze regio werd waargenomen in Brazilië, Peru en Bolivia.‘’

Minister Anthony heeft een technische werkgroep geactiveerd om de dengue-uitbraak in Guyana te beoordelen en te verminderen. ‘’Het ministerie van Volksgezondheid heeft dit jaar 2.169 gevallen van dengue geregistreerd’’, aldus Anthony.

In een verklaring van gisteravond zei het ministerie dat de werkgroep verschillende maatregelen heeft aanbevolen, waaronder het opzetten van bewustmakingscampagnes om milieuhygiëne, hygiënische praktijken en de preventie van dengue – en andere door muggen overgedragen ziekten – te bevorderen. Het ministerie intensiveert zijn milieu- en entomologische maatregelen op het gebied van verneveling (fumigatie), besproeiing, huisinspecties en distributie van larvicide chemicaliën in Guyana.

Kits voor snelle diagnostische tests en andere laboratoriumbenodigdheden en -apparatuur zijn ook uitgedeeld om de diagnosecapaciteit en het toezicht te vergroten. ‘’Aangezien deze ziekte niet te genezen is, zijn medicijnen en medische benodigdheden in voldoende hoeveelheden uitgedeeld aan alle regio’s om symptomatische behandeling van alle patiënten in het hele gezondheidszorgsysteem te verzekeren in overeenstemming met een herziene nationale behandelingsrichtlijn‘’, aldus het ministerie. ‘’Ook is de bevolking aangespoord om maatregelen te nemen om muggenbroedplaatsen rond huizen, scholen en op mijnbouwplaatsen waar malariagevallen vaker voorkomen, op te ruimen’’, aldus minister Anthony.

More
articles