“Suriname zit nog steeds midden in een crisis, ook al is verlichting beloofd aan het begin van het jaar door president Chandrikapersad Santokhi. Een groot deel van de huishoudens en bedrijven voelt echter alleen de lastenverzwaring en de dagelijkse zorgen om uit te komen met het schrale salaris. Haaks op deze realiteit staat het nieuws van de recente verhoging van de bezoldiging van de regering. Is dit een zoveelste bewijs dat vanuit de ivoren toren van het machtscentrum een disconnectie ontstaat met de samenleving?”, aldus de voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) Steven Debipersad in het onlangs gehouden VES-debat.
Politiek
“De kiesgerechtigden van Suriname, vooral de jonge kiesgerechtigden, de ‘first time voters’, krijgen aan de vooravond van de verkiezingen inzicht in de economische keuzen van de politieke partijen, over wat zij gaan doen als ze regeermacht verwerven.
Economie blijkt minder sexy te zijn voor jongeren. Misschien komt dat door de dagelijkse struggle om met toenemende uitdagingen om te gaan. Maar juist daarom is het begrijpen van het economisch beleid belangrijk, want de consequenties van dit beleid zijn voor elke Surinamer, voornamelijk als het gaat om niet goed doordachte keuzen. Deze hebben schulden verhogend en verarmend gewerkt en dat voelen wij met zijn allen vandaag”, benadrukt de VES-voorzitter. Het Economisch Debat is volgens Debipersad een eindpunt voor de zittende regeercoalitie of een startpunt voor de nog te komen coalitie. Maar hoe staat het met de periode daartussenin. Vanuit de samenleving kreeg de VES dan ook de vraag om het debat regelmatiger te organiseren.
Daarom heeft de VES bij het Economisch Debat van 20 mei 2020 beloofd om ook tussentijds, gedurende een regeertermijn dus, dit debat te houden. Tijdens het onlangs georganiseerde debat van de VES is de boodschap als eerste aan de regering om goed te luisteren naar de samenleving en wel via het ruim opgekomen publiek en de politieke partijen die hier aanwezig zijn. “Nu is de tijd om het beter te doen, om die resultaten te halen die de samenleving wil zien”. De regering is nu ruim 3 jaar aan het regeren en zit op meer dan de 2de helft van de regeertermijn. “De president zei onlangs in Nickerie dat hij veel doelpunten zal scoren in de 2de helft. Hopelijk blijft het niet alleen bij autogoals. De politieke partijen kregen tijdens dit debat een podium om de samenleving te laten zien wat hun alternatief precies en gedetailleerd inhoudt. Dat de inhoud van Beleid en Bestuur niet los-vast mag zijn, laat de VES zien met 5 aandachtsgebieden die zij op 16 juni 2020 hebben gedeeld met de huidige coalitievoorzitters en voor dit debat met alle hier aanwezige politieke partijen. “Zo vragen wij specifieke aandacht voor productiestimulering in samenhang met werkgelegenheidscreatie. Welke kansen en banen worden gecreëerd voor zij die met-of-zonder diploma op de arbeidsmarkt komen? En ook voor een gedegen en duurzaam fiscaal beleid met werkelijke overschotten, niet alleen op kasbasis. Hoe moet het monetair beleid worden ingericht voor effectieve resultaten in prijs- en wisselkoersbeheersing, waarmee tevens het geloof in de centrale bank wordt verstevigd? Is/wordt het sociaal beleid ingericht en wat zal worden gedaan aan armoedebestrijding? Bijzondere aandacht vragen wij voor het overheidsapparaat in omvang en kosten. Inmiddels is ook erbij gekomen, de voortgang van de IMF Extended Fund facility (EFF)”.
Communicatie noodzakelijk
“Politieke wil is nodig om die keuzen te maken waarvan wij weten dat ze goed zijn voor het groter geheel in plaats van voor een eng belang”. De VES heeft samen met de aanwezigen tijdens het debat invulling willen geven aan de oproep vanuit de samenleving om ook tussendoor het economisch beleid te evalueren via verschillende actoren. Er is namelijk nu nog tijd om te corrigeren, te verbeteren. Hiervoor is goede 2-richting communicatie noodzakelijk met de samenleving. Echte vooruitgang begint met investeren in mensen. Nu moeten de oplossingen komen zodat de samenleving niet verzuipt/verstikt in de toenemende uitdagingen, zodat we leren drijven in de extra inkomsten die hedenavond zijn beloofd met olie en gas en met carbon credits”.