Suriname werkt nog aan (AML/ CFT) wetgeving

De Nationale Assemblee, kwam gisteren in  openbare vergadering bijeen. Daarbij werden bepaalde zaken in behandeling genomen, namelijk de behandeling van de ontwerpwet houdend nadere wijziging van het Wetboek van Strafrecht (G.B. 1911 no. 1 zoals laatselijk gewijzigd bij S.B. 2022 no. 147), alsmede wijziging van de wet ter voorkoming en bestrijding van Money Laundering en Terrorisme-financiering, (AML/CFT) en  de intrekking van de Wet Strafbaarstelling Money Laundering, ook de Wet Instelling  Verkeersautoriteit is aan de orde gekomen.

Minister Kenneth Amoksi, van Justitie en Politie (JusPol) heeft in het radioprogramma Magazine 4 verteld dat in het kader van  het harmoniseren van de Surinaamse wetgeving aan de internationale eisen  het wenselijk is de regels gericht op het voorkomen en bestrijden van money laundering en de  financiering van terrorisme te verscherpen, en dat die momenteel in behandeling is in DNA. Evaluatie van het Mutual Evaluation Report (MER) van Suriname door de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF)  heeft aangetoond dat er nog behoorlijk veel werk moet worden verzet om te voorkomen dat Suriname op een zwarte lijst belandt voor wat betreft money laundering.  Amoksie zei dat de verschillende instituten versterkt moeten worden, en het ministerie ook bezig is met het versterkingstraject van personeel op de instituten, het ministerie heeft in samenwerking met het FATF een goede samenwerking om personeel te begeleiden en trainingen te verzorgen, ook het IMF en de Wereldbank zijn instituten die helpen aan capaciteitsversterking.

Wanneer Suriname beoordeeld wordt door de CFATF, wordt het heel proces in de gaten gehouden wat het bestrijden van money laundering betreft, en het ministerie moet rapporteren, welke vorderingen zijn gemaakt. “Bij de Politie is er op de afdeling het Financieel Onderzoek Team (FOT) uitgebreid naar meerdere personeelsleden in vergelijking met het vorig jaar, en de afdeling BOT die gaat over rechtshulpverzoeken, is inmiddels ook versterkt en in een ander gebouw gehuisvest”, aldus Amoksi.   Ingeborg Geduld, lid van de PIU en werkzaam bij de Centrale Bank van Suriname zegt dat Suriname nog flink aan een aantal punten moet voldoen. Volgens Geduld  beoordeelt de CFATF kort  gezegd het proces en zowel de resultaten die Suriname heeft bereikt.  In het rapport staan er aanbevelingen, en Suriname zal gevolgd worden in het voldoen van deze aanbevelingen. Aanbevelingen op het gebied van wetgeving, maar ook hoe effectief te werken en uitvoeren van die wetgeving.  Suriname zal volgens het rapport periodiek alle zaken die zijn aangepakt  moeten rapporteren, het zij de wetgeving,  versterken van instituten, diverse trainingen verzorgen en het aanschaffen van werkmateriaal, dit alles moet gerapporteerd worden aan de CFATF. De volgende rapportage datum is in november dit jaar.

More
articles