Structureel tekort aan luchtverkeersleiders

Ministerie TCT werkt aan spoedige oplossing vraagstukken

Estrea Noordzee, directeur op het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT), heeft in het radioprogramma ABC-aktueel verklaard, dat er sprake is van een structureel tekort aan luchtverkeersleiders. Het komt namelijk vaker voor op de Johan Adolf Pengel Luchthaven, dat er luchtverkeersleiders afwezig zijn, waardoor vliegtuigen die de JAP-luchthaven als eindbestemming hebben, moesten uitwijken naar ons buurland Frans-Guyana.

Volgens Noordzee spelen verschillende zaken een rol bij de luchtverkeersleiders, soms gaat het om persoonlijke situaties, waardoor zij absent zijn. Door het tekort aan luchtverkeersleiders is het vaak ook moeilijk om verlof te krijgen. Doordat deze mensen jaren onder zware omstandigheden hebben gewerkt, zijn zij steeds minder bereid hun medewerking te verlenen. Noordzee zei, dat andere zaken ook een rol spelen, waardoor zij zich zo opstellen. De luchtverkeersleiders zeggen dat zij binnen de regio heel erg onderbetaald zijn. “Het ministerie verdient jaarlijks miljoenen aan deviezen, welke in de staatskas wordt gestort. Maar zeker een jaar terug hebben de luchtverkeersleiders een loonsverhoging gehad van 100 procent, en zijn recentelijk ook in aanmerking gekomen voor de 25 procent loonsverhoging die de ambtenaren hebben gehad, maar desondanks is hun salaris nog niet op het niveau waarop zij het graag willen hebben”, aldus Noordzee.

Noordzee zegt dat er op dit moment 22 aspirant-luchtverkeersleiders meelopen, in de dagelijkse operaties om ze te trainen tot bevoegde luchtverkeerleiders.

Verder is er een sollicitatieronde van 150 personen, die ook gescreend zullen worden.

Het ministerie heeft ook 14 assistent-luchtverkeersleiders in dienst, maar zij zijn nog geen  volwaardige  luchtverkeerleiders. De opleiding voor deze 14 personen start in september dit jaar en zij zullen na acht maanden worden erkend als te zijn volwaardige luchtverkeerleiders.

Noordzee benadrukt dat na die acht maanden, het tekort aan luchtverkeerleiders voorbij zal zijn.

“Het ministerie zal ook in onderhandeling treden met de luchtverkeersleiders voor wat betreft hun loon, om eisen daaromtrent enigszins in te willigen op basis waarvan  het ministerie van hen kan verwachten dat zij hun medewerking verder zullen verlenen”, aldus Noordzee.

More
articles