Advocaat Van Trikt vraagt weer om vrijspraak

Op 7 augustus 2023 is de strafzaak in hoger beroep tegen de verdachte R. van Trikt wederom behandeld. De zaak stond voor het vervolgpleidooi van mr. C. Algoe. De verdachte krijgt ook rechtsbijstand van Irvin Kanhai. Advocaat Kanhai heeft reeds zijn pleidooi gehouden in deze strafzaak. Vanwege zijn afwezigheid, nam collega Chandra Algoe voor hem waar. Advocaat Algoe heeft in haar pleidooi het hof gevraagd om het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk te verklaren voor twee van de feiten opgenomen in de tenlastelegging. Voor de overige feiten vroeg zij vrijspraak voor haar cliënt. Op 23 oktober 2023 zal de officier, mr. S. Mahadew, repliceren. Hierbij zal zij reageren op het pleidooi van de advocaten.

Pleidooi

Tijdens de zitting van de strafzaak in hoger beroep tegen de ex-governor op maandag 3 juli jl., vroegen de advocaten de vrijgave van het pand van Orion dat verbeurd is verklaard. Het verzoek is afgewezen. Vervolgens heeft advocaat Kanhai zijn pleidooi afgerond en vroeg tevens of de verdachte wordt vrijgesproken van de gehele tenlastelegging en verwees daarbij onder andere naar de documenten die hij heeft overgelegd tijdens de behandeling van de zaak.

Verder deed hij opnieuw een verzoek tot vrijgave van het kantoorpand aan de Brokopondolaan.

Hoger beroep

De strafeis tegen Robert van Trikt, ex-governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) en Ginmardo Kromosoeto, ex-directeur van de Surinaamse Postspaarbank (SPSB), staat nog steeds recht overeind. Dit liet de rechter in januari weten. Tegen Van Trikt werd acht jaar gevangenisstraf, gevangenneming en een boete van SRD 500.000 of subsidiair zestien maanden hechtenis gelast en tegen Kromosoeto vijf jaar gevangenisstraf, gevangenneming en een boete van SRD 150.000 of subsidiair twaalf maanden hechtenis. Beiden waren het niet eens met het vonnis en tekenden appel aan, doch het Openbaar Ministerie (OM) is in hoger beroep niet afgeweken van het eerder gewezen vonnis.

Onlangs in april verklaarde de ex-governor tegenover journalisten, dat de Bankwet niet is overtreden, projecten die toentertijd waren aangegaan, zijn in het kader van het strategisch beleidsplan van de Centrale Bank goedgekeurd door de Raad van Commissarissen.  Deze zaak gaat volgens Van Trikt, in kwestie niet om fraudering, ‘’waarover men het al bijkans drie jaar heeft, of al het dergelijke’’, omdat hij geen enkel persoonlijk belang in deze zaken heeft gehad. Het gaat erom, dat wordt aangegeven, dat projecten niet door de Centrale Bank gedaan mochten worden, hetgeen beaamd is. “De kwestie omtrent verduistering, die bij de minister van Financiën ten laste is gelegd, gaat om middelen die hij toen heeft besteed om salarissen, pensioenen en uitkeringen te betalen, waarvan het Openbaar  Ministerie vindt, dat daarmee de schulden afgelost moesten worden en omdat het om een bestemmingswijziging gaat, wordt dat als strafbaar gezien”, aldus Van Trikt. Het bedrag van 625.000 euro, betreft projecten die zijn aangegeven. Clairfield is een internationaal gerenommeerd bedrijf, waar tegenover een vergelijkend voorstel dat veel hoger lag, waarbij de bankdirecteuren en de governor toen gekozen hebben voor het bedrijf Clairfield.  Het bedrijf Clairfield heeft het bedrijf Orion benaderd om mee te werken als lokale contender om het project uit te voeren, waarvan alle belanghebbenden op de hoogte waren. Van Trikt was toen aandeelhouder van Orion, wat mag conform de Bankwet, dus vraagt  hij zich af, welk wettelijk voorschrift hij heeft overtreden.

More
articles