Brunswijk: ‘Uitspraken zijn uit hun verband gehaald’

(foto: Ivan Summerville)

Vicepresident Ronnie Brunswijk heeft gisteren na de beëdiging van García Paragsingh tot procureur-generaal verklaard, dat zijn uitspraken over het ‘’aandoen van oude handschoenen’’, totaal uit de context zijn gehaald. Volgens Brunswijk bedoelde hij geen oorlog of onrustige situatie creëren in het land. “Als mensen het daarheen willen leiden, dan is dat hun verantwoordelijkheid, want dat heb ik niet gezegd, stelde Brunswijk.

‘’Ik heb duidelijk uitgelegd dat het Hof (Constitutioneel Hof, red.) gezegd heeft, dat de Amnestiewet buiten werking is. Zonder rekening te houden met de sociale onrust die er kan ontstaan, wanneer mensen onzeker zijn. Dat betekent dan, dat mensen hun handschoenen weer kunnen pakken. Dan hebben we rotzooi in het land. Dat heb ik gezegd. Maar die mensen willen me niet begrijpen en geven hun eigen verhaal. Ik heb niks verkeerds daar gezegd”, benadrukte Brunswijk.

Volgens Brunswijk zijn uitspraken dusdanig uit de context gehaald, dat hij al ruim een week bezig is om de ex-commando’s en Tucaya’s uit te leggen, dat er geen oorlog komt. Brunswijk vindt dat de Amnestiewet 1989 niet zomaar is aangenomen, maar de bedoeling had, de vrede en democratie weer terug te doen keren in Suriname. Hierdoor werden de oorlogshandelingen gevrijwaard van vervolging.

Hij betreurt het, dat de vijf mensen van het Constitutioneel Hof nu alles buiten werking hebben gesteld.

Volgens Brunswijk was het beter geweest indien het Hof specifiek had aangegeven, dat bepaalde wetten in strijd waren, waardoor deze gewijzigd konden worden.

De vicepresident leverde kritiek op een journalist die volgens hem bezig is zaken anders over te brengen bij de samenleving. Dit is niet in goede aarde gevallen bij Brunswijk, die vervolgens boos wegliep.

More
articles