President Chandrikapersad Santokhi, heeft In het radioprogramma Welingelichte Kringen aangegeven, dat op basis van ethische gronden, hij er geen voorstander van is iemand met een strafblad kandidaat te stellen voor de functie van president en of vicepresident van dit land. Formeel is dit ook niet bij wet geregeld. Dit aspect is wel aan de orde in het conceptwetsvoorstel tot wijziging van de Kiesregeling en de Grondwet, dat is ingediend door VHP-parlementariërs.
In het conceptvoorstel is aan het parlement voorgesteld, dat gedeelte van criteria aan te passen voor het vervullen van de functie van president en vicepresident, en dat het zelfs kan gelden voor andere autoriteiten. Bij de kandidaatstelling voor de functies van president en vicepresident, zijn er in de huidige grondwet criteria genoemd.
Bij de voordrachten voor de benoeming van deze functies, wordt er een vooronderzoek verricht. Vervolgens wordt daarvoor een commissie samengesteld in het parlement. Tijdens dat onderzoek wordt alles meegenomen, dat bij wet is vastgelegd.
Op de vraag waarom Brunswijk toch als vicepresident is benoemd ofschoon hij een strafblad heeft, zei het staatshoofd dat als zaken zoals een strafblad niet genoemd zijn als criterium, die dan niet worden meegenomen in de beoordeling.
Het staatshoofd heeft medegedeeld dat er zeker rechtsgevolgen zullen zijn met betrekking tot de uitspraak van het Constitutioneel Hof. Formeel is hij nog niet geïnformeerd over de uitspraak van het Constitutioneel Hof, omdat er namelijk een procedure is, hoe dat moet geschieden en bij wet is vastgesteld. Het staatshoofd zei dat er voor vandaag een bijeenkomst is gepland met verschillende deskundigen, en leden van de regering, tezamen met De Nationale Assemblee (DNA), om te praten over de uitspraak van het Constitutioneel Hof, zodat er meer duidelijkheid komt voor wat de strekking is van de uitspraak en wat de regering en andere belanghebbenden moeten doen.