Shyamnarain: ‘Krabdagu-beoordeling zeer, zeer bemoedigend’

“Suriname heeft een nieuwe koolwaterstofvaargeul onthuld, die zich uitstrekt tot ten minste 14 km vanaf de originele ontdekkingsput Krabdagu-1. De nieuwe fairway, genaamd Krabdagu fairway, leidt naar het zuidoostelijke deel van het blok en weg van het vermeende pad van de vruchtbare ‘Stabroek Golden Lane’. Taxatie heeft de aanwezigheid van substantiële incrementele middelen aangetoond voor wat APA en TotalEnergies al hebben ontdekt tot op heden in Blok 58. Dit was een van de belangrijkste conclusies uit de presentatie van APA’s Q2 2023 resultaten op 2 augustus 2023”, aldus  juridisch adviseur en olie- en gasbelastingadvocaat Roy Shyamnarain.

Volgens Shyamnarain werd ook duidelijk dat het bedrijf verder uitkijkt naar zijn (Sapakara en Krabdagu) ontdekkingen en om dichter bij een besluit te komen over zijn eerste gesanctioneerde project in Suriname. “De focus ligt daarom op het voltooien van het Krabdagu-beoordelingsprogramma en het in kaart brengen van een olie hub-project om de gecombineerde bron Sapakara en Krabdagu te ontwikkelen. Er zullen geen extra boringen noodzakelijk zijn in Suriname gedurende 2023, nadat de lopende beoordeling is voltooid, dat wil zeggen gepland voor eind september dit jaar.”

Verder zegt de jurist dat in een daaropvolgende telefonische vergadering met investeerders de volgende dag, APA’s CEO en president John Christmann III (en zijn team), bevestigden dat de resultaten van de Krabdagu-beoordeling “zeer, zeer bemoedigend zijn”, maar hij weigerde een exact aantal van de aangetroffen middelen te geven.

“We hebben er alle vertrouwen in, maar het is voor mij nog te vroeg om commentaar te geven over de bronnen, omdat er mogelijk potentiële putten zijn die niet te zien zijn in de stroomtest.

Het tuig (Transocean’s DDIII) is nog op locatie en zal na voltooiing van de werkzaamheden worden vrijgegeven. Krabdagu is een zeer grote fairway en er is nog veel technisch werk te doen om de reikwijdte en schaal te bepalen van de hulpbron die we daar hebben. De focus ligt op hoe we de olie-ontwikkeling gaan projecteren. Dus laat de technische teams hun werk doen.”

Hoewel we terughoudend zijn om een aantal van de beoordelingsresultaten bij Krabdagu 2 en 3 te noemen, liet Christmann, op een betreffende vraag, doorschemeren dat de eerder gemelde 800 miljoen vaten waren aangetroffen bij Sapakara 1 en 2 (600 miljoen) en Krabdagu 1 (200 miljoen), verwijzen naar verbonden bronnen, en betekent niet noodzakelijkerwijs dat dit ook allemaal kan worden hersteld. “Dat zal afhangen van het veldintegratie werk en het ontwikkelingsplan van het project. Veelbetekenend in dit verband was echter de opmerking van de CEO en president van de APA: “Dit aantal (800 miljoen vaten) is exclusief de resultaten van Krabdagu 2 en Krabdagu 3.”

Volgens Shyamnarain lijkt dit een duidelijk teken dat APA en TotalEnergies hoogstwaarschijnlijk de hoeveelheid olie die ze vermoedelijk zoeken bij Krabdagu 2 en 3 , kunnen rechtvaardiging voor commercialiteit en om vervolgens technische studies te starten voor de ontwikkeling van een olie-productie hub in Blok 58.

More
articles