Afgelopen week heeft minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid, overleg gepleegd met vakbonden in de zorg over nieuwe ontwikkelingen die op komst zijn. Een opmerkelijke situatie die de minister is komen aantreffen, is dat alle wettelijke aangelegenheden met betrekking tot de zorgwet, niet ressorteren onder Volksgezondheid, maar onder het ministerie van Binnenlandse Zaken (BiZa). Volgens minister Ramadhin hoort de zorgwet niet thuis bij het ministerie van BiZa, “maar bij Volksgezondheid”, aldus de minister.
De directeur van het Herstelplan Zorg van Volksgezondheid, dr. Marc Sprenger, ging in op de voortzetting van het herstelplan en de besteding van de verdragsmiddelen (10 miljoen euro), die tussen Suriname en Nederland overeengekomen waren vorig jaar. Sprenger wees erop dat het tekort aan spullen, nu geen oplossing kan bieden met het herstelplan.
Volgens hem heeft het herstelplan van doen met de financiële situatie in de ziekenhuizen en de tekorten aan middelen en daarom kunnen er onvoldoende medische verbruiksartikelen worden gekocht en raken medicijnen op en hebben laboratoria hebben ook een tekort aan spullen.
Sprenger wees ook op het probleem waarmee ziekenhuizen bij leveranciers geconfronteerd worden, als ze aankopen willen doen, omdat eerst voldaan moet worden aan oude rekeningen die nog steeds open staan voor geleverde goederen en/of diensten.
Hij meent dat de economie van het land beter moet gaan draaien, waardoor deze financiële verplichtingen nagekomen kunnen worden. Op de vraag van de vertegenwoordiger van de vakbond bij het Rooms Katholiek Ziekenhuis het Diaconessenhuis of bestellingen van apparatuur alleen de drie staatsziekenhuizen worden voorzien, zei Sprenger dat bijvoorbeeld het pathologisch laboratorium (Academisch Ziekenhuis/AZP) voor alle ziekenhuizen van belang is. Volgens hem kunnen ook de genoemde ziekenhuizen daar gebruik van maken.
Tevens stelde hij dat het St. Vincentius Ziekenhuis ook goed is in het aantrekken van donoren. Evenwel merkte Ramadhin op, dat de regering niet de bedoeling heeft een onderscheid te maken tussen de ziekenhuizen, maar dat wel wordt gekeken naar de efficiëntie.
Volgens hem maken de meeste patiënten gebruik het AZP, waar de meeste zorg wordt verleend en noemde onder andere het pathologisch laboratorium en de niersteenvergruizer. Ook verwees de minister naar het s ’Lands Hospitaal, waar de verloskunde is ondergebracht, omdat daar de meeste bevallingen plaats vinden. Hij maakte duidelijk dat het om de efficiëntie en versterking van de zorg in de verschillende ziekenhuizen gaat.
Ramadhin zegt dat er ook gekeken wordt naar het Mungra Ziekenhuis in Nickerie, en 60000 mensen soms specialistische zorg moeten ontberen. “Vandaar dat we ook gekozen hebben om dit herstelplan uit te voeren”, aldus de minister.
De directeur van het “Herstplan Zorg”, Sprenger zei dat in het plan de collectieve arbeidsovereenkomst (cao) voortaan een en dezelfde arbeidsvoorwaarden zullen gelden, voor alle personeel werkzaam in de zorg. Enkele vertegenwoordigers van de bonden vroegen om een nadere toelichting, omdat volgens hen het nooit zo kan zijn dat de werkzaamheden even zwaar wegen in de verschillende ziekenhuizen. Zo werd gesteld, dat het personeel in het ziekenhuis te Atjoni niet eenzelfde nachtdienst doet als het personeel in de nachtdienst van het AZP.
Minister Ramadhin lichtte toe dat de eerdere toepassing van het Functie-informatie systeem (FISO) van de overheid uitging van 5 gezichtspunten, maar in het herstelplan van de zorg er sprake is van functiewaardering gezondheidszorg (FWG) waar het om 9 gezichtspunten.
Volgens hem is FISO niet van toepassing in de zorg, maar meer gericht op de bureauambtenaren. Hij meent dat het Herstelplan Zorg het voordeel van de twijfel zou moeten krijgen, omdat het een nieuw systeem is dat ook nog geconfronteerd zal worden met kwesties zoals de “brain drain” waarvoor oplossingen gezocht zullen moeten worden”, aldus de minister. De FWG is dus een methode waarmee je het gewicht en verantwoordelijkheden van een functie bepaalt. Functies worden vervolgens gerangschikt en ingedeeld in functiegroepen.
Ramadhin denkt dat er gesproken zal moeten worden met de regering, omdat volgens hem het plan ook versurinamiseerd zal moeten worden.