Meer dan USD 10 miljard aan investeringen Stabroek-blok terugverdiend

ExxonMobil, Hess en CNOOC zijn er tot nu toe in geslaagd om meer dan 10 miljard dollar aan investeringen terug te winnen om het productieve Stabroek-blok te verkennen en te ontwikkelen.

Het Stabroek Block Production Sharing Agreement (PSA) stelt de partners in staat investeringen terug te verdienen door tot 75 procent van de jaarlijkse productie in de vorm van ‘cost oil’-vaten te nemen.

De terugverdiende kosten voor de eerste drie productiejaren werden gerapporteerd door ExxonMobil Guyana, wat neerkomt op ongeveer 10 miljard dollar. Aangezien de regering van Guyana verwacht dat de olie-export in 2023 11,3 miljard dollar zal opleveren, wordt geschat dat de gerecupereerde kosten dit jaar ongeveer 8,5 miljard dollar zullen bedragen. Tegen het einde van 2023 zal het totale teruggevorderde bedrag naar verwachting ongeveer USD 18,5 miljard bedragen, wat nauw overeenkomt met de ontwikkelingskosten van de eerste drie Stabroek-blok-ontwikkelingen – Liza Phases 1 en 2, en Payara.

Het tempo waarin Stabroek-blok-investeringen worden terugverdiend, heeft de aandacht getrokken van de lokale pers en commentatoren, waarbij sommigen de regering opriepen om kostendekkingsoverzichten te publiceren.

Maar vicepresident dr. Bharrat Jagdeo heeft gezegd dat dit niet in overeenstemming is met de norm.

Exxon en zijn co-venturers zullen naar verwachting de komende jaren miljarden meer aan investeringen doen, wat de terugverdientijd zou verlengen.

De oliemaatschappij is al begonnen met het aanvraagproces voor haar zesde ontwikkeling, genaamd Uaru. De mede-ondernemers hebben ook aangegeven dat de Fangtooth-ontdekking de basis zou kunnen vormen voor hun zevende project. Ze kunnen maar liefst 10 projecten tegelijkertijd exploiteren, elk met een eigen drijvend productie-, opslag- en losschip, in het Stabroek-blok.

Bovendien gaf de Environmental Protection Agency onlangs groen licht voor Exxon om te beginnen aan een exploratie- en beoordelingscampagne van 35 putten, die naar verwachting dit jaar zal beginnen en in 2027 zal eindigen.

 

More
articles